Rättspraxis inom offentlig upphandling utvecklas kontinuerligt. Svenska kammarrätter producerar 350 nya domar inom området per år. Till det kommer en handfull domar från Högsta förvaltningsdomstolen och EU-domstolen.
Praxisdagen den 18 oktober är ett enkelt och tidseffektivt sätt att hålla dig uppdaterad om hur praxis har utvecklats inom rättsområdet. Under dagen får du ta del av analyser av aktuella och betydelsefulla rättsfall med fokus på de praktiska konsekvenserna av den nya rättspraxis som tar form.
Dagen består av tio programpunkter där olika aspekter av den nya rättspraxisen lyfts fram av välrenommerade advokater och jurister på talarlistan för en verkligt faktafylld konferens.
Praxisdagen är till nytta både för upphandlande myndigheter och enheter samt för företag som säljer till offentlig sektor. Dagen arrangeras även i Göteborg.
PRAKTISK INFORMATION
Datum: 18 oktober 2021
Plats: Berns, Stockholm
Tid: kl. 9.30-17.00
Pris: 3 950 kr exkl. moms
Praxisdagen hålls även i Göteborg den 24 november. Klicka här för mer information och anmälan >>
Frågor? Kontakta oss på bokning@inkopsradet.se
Våra bokningsvillkor hittar du här.
Program för dagen
9.30 Välkomna
Samtal med ett justitieråd
Helena Rosén Andersson, justitieråd, Högsta förvaltningsdomstolen
Trender och tendenser inom upphandlingsrätten
Ta del av det senaste som händer generellt kring överprövningar, förhandsavgöranden och upphandlingsskademål i en initierad exposé.
Anna Ulfsdotter Forssell, advokat, Ulfsdotter Law
10.50-11.20 Fikapaus
Senaste praxis kring upphandling av byggentreprenad
Offentlig upphandling av byggentreprenader och dess specifika förutsättningar, t.ex. med den breda användningen av standardavtal och beställarstöd i form av AMA AF 12 och omfattande tekniska specifikationer, är ofta föremål för överprövningar. Per-Ola Bergqvist går igenom den senaste tidens vägledande avgöranden inom offentlig upphandling av byggentreprenader ur ett brett perspektiv så som frågor om uppfyllande av skall-krav på anbudets form och innehåll vid bruk av mängdförteckningar och onormalt låga anbud.
Per-Ola Bergqvist, advokat, Foyen Advokatfirma
Senaste praxis kring takvolym i ramavtal
Invändningar avseende angivande av takvolym i ramavtalsupphandlingar har på mycket kort tid blivit en av de mest populära grunderna för överprövning. Erik Olsson, advokat och delägare på Kahn Pedersen, reder ut det ständigt förändrade rättsläget efter EU-domstolens dom i CoopService.
Erik Olsson, advokat, Advokatfirman Kahn Pedersen
12.20-13.20 Lunch
Ny praxis om hyresundantagets omfattning
När upphandlande myndigheter vill använda sig av undantaget för hyreskontrakt ställs de inför utmaningar eftersom det är svårt att dra gränsen mellan ett upphandlingspliktigt byggentreprenadkontrakt och ett hyreskontrakt som inte omfattas av LOU/LUF. Med hjälp av både ny och äldre praxis (bl.a. från EU-domstolen) kommer AG Advokat att närmare presentera de omständigheter som är relevanta att känna till i gränslandet mellan hyra och byggentreprenad.
Viktoria Edelman, advokat, AG Advokat
Offentlighet och sekretess vid offentlig upphandling – vad gäller?
Tycker du det är svårt att hantera sekretessfrågor inom ramen för offentlig upphandling? Med utgångspunkt i rättspraxis redogör Hanna Lundqvist och Elin Forsberg för vilka vanligt förekommande uppgifter och handlingar i upphandlingar som normalt kan omfattas av sekretess. De ger praktiska exempel på vilka åtgärder myndigheter och leverantörer kan och bör vidta i samband med hantering av sekretessfrågor.
Hanna Lundqvist, advokat, Advokatfirman Lindahl
14.30-15.00 Fikapaus
Restriktioner i prissättning – vad säger praxis?
En återkommande utmaning för upphandlande myndigheter är att effektivt hantera misstänkt osund strategisk prissättning. På andra sidan myntet finns leverantörens intresse av att fullt ut använda priset som konkurrensmedel. I kölvattnet av den senaste rättspraxisen om hantering av onormalt låga anbud och begränsningar i att använda s.k. golvpriser diskuterar Anton Johansson och Olof Larsberger frågor om restriktioner i prissättning i upphandlingar och dess förenlighet med upphandlingsreglerna.
Anton Johansson och Olof Larsberger, advokater, Kastell advokat
Att skilja på kvalificeringskrav av tilldelningskriterier
Vid utvärdering av anbud ska det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet antas. Inte sällan möts dock upphandlande myndigheter av invändningar om att det skett en sammanblandning mellan kvalificeringsfasen och utvärderingsfasen. Johanna Hellström presenterar den senaste rättspraxisen på området och reder ut vilka tilldelningskriterier som är tillåtna att ställa för utvärdering av det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet utan att det sker en sammanblandning mellan faserna.
Johanna Hellström, advokat, Foyen Advokatfirma
16.00-17.00 Mingel