Att tolka och förstå konsekvenserna av ny rättspraxis är inte enkelt. Omvärldsläget ställer dessutom nya krav på gammal lagstiftning. Praxisdagen reder ut begreppen och ger konkreta råd för hur du kan tänka i din yrkesvardag. Konferensen arrangeras även i Göteborg, du kan läsa mer om den här.
Under dagen får du veta mer om:
- Framtidens trender och tendenser
- Ändringar av avtal – en nödvändighet
- Vad som gäller kring otillåten anbudssamverkan
- Ny praxis kring ÄTA – påverkar mer än entreprenader
PRAKTISK INFORMATION
Datum: 5 november 2024
Plats: Bygget, Norrlandsgatan 11, Stockholm
Tid: kl. 9.30-16.30 (med efterföljande mingel fram till kl. 17.30). Registreringen öppnar kl. 8.30.
Pris: 4 450 kr exkl. moms
Boka tidigt-pris: 3 450 exkl. moms
Begränsat antal platser. Gäller längst t.o.m. den 5 oktober. Eventuella rabatter måste anges vid bokningstillfället.
I priset ingår dokumentation, fika, frukt, lunch och mingel.
Frågor? Kontakta oss på bokning@inkopsradet.se
Våra bokningsvillkor hittar du här.
PROGRAM
9.30 Välkomna!
Välkomna till en spännande dag!
Eva Selin, moderator och programansvarig, Inköpsrådet
Trender och tendenser för framtiden
Utifrån det senaste årets domar gällande målstatistik och upphandlingsrätt tar vi del av tankar kring nuläge och vad det kan innebära för den närmsta framtiden inom upphandlingssverige. Anna Ulfsdotter har valt ut några av årets avgöranden från kammarrätterna och kommer att presentera dessa samt analysera deras betydelse för dig som upphandlande myndighet/enhet och leverantör.
Anna Ulfsdotter, advokat, Ulfsdotter Law. Foto: Magnus Skoglöf
Nya sätt att förstå påtalandeskyldigheten
Sedan skyldigheten för leverantörer att påtala fel och brister i upphandlingsunderlag infördes för två år sedan har olika kammarrätter kommit med ett flertal avgöranden som rör innebörd och omfattning. Vissa domar är motstridiga vilket gör det svårt att veta vad som egentligen gäller. Ta del av analyser och möjliga svar på frågan hur upphandlande myndigheter och leverantörer bör agera.
Hanna Lundqvist, advokat, Advokatfirman Lindahl
10.50 Kaffepaus
ÄTA – en reglering under lupp
I Konkurrensverkets förslag till rättsligt ställningstagande menar verket att regleringen av ÄTA-arbeten (ändrings-, tilläggs- och avgåendearbeten) i byggbranschens allmänna bestämmelser inte uppfyller kraven på ändrings- och optionsklausuler enligt LOU. En fråga som också prövas i Stockholms förvaltningsrätt. Ta del av konsekvenserna för kontrakt och upphandlingar inom entreprenad och vad det kan ha för betydelse i andra typer av avtal. En föreläsning med interaktiva inslag.
Joakim Lavér, advokat och Philip Thorell, advokat, Snellman Advokatbyrå
Skadestånd allt vanligare vid otillåten direktupphandling
Under året utdömdes ett rekordstort skadestånd för otillåten direktupphandling. Ett antal regioner fick sammanlagt betala tio miljoner kronor för att ha rundat upphandlingsreglerna och ingått avtal utan konkurrensutsättning. Ta del av senaste rättspraxis gällande den här typen av allvarliga regelbrott där skadestånd fått en allt viktigare roll som rättsmedel.
Olof Larsberger, advokat och Eugenia Arksand, biträdande jurist, Kastell Advokatbyrå
12.30 Lunch
Hyra med undantag
Att förstå vad som gäller vid hyra av fastighet när upphandlande myndighet har rollen som hyresgäst eller hyresvärd är inte helt lätt. Svåra gränsdragningsfrågor gör att risken finns att det hela blir till en förtäckt upphandling som borde ha annonserats. Ta del av senaste praxis med konkreta tips på hur hyresavtalen bör utformas. En föreläsning med interaktiva inslag.
Lukas Granlund och Eva-Maj Mühlenbock, advokater, Cirio Advokatbyrå
Se upp för anbudssamverkan
Sämre tider och tuffare konkurrens kan vara anledningen till ett ökande antal fall av otillåten samverkan där bolag inom samma koncern lämnar fler anbud i samma upphandling. Något som behöver uppmärksammas då det snedvrider konkurrensen men samtidigt är svårt att upptäcka. Ta del av aktuell praxis kring anbudssamverkan med konkreta tips på hur sådana situationer kan hanteras.
Christian Nilsson, biträdande jurist och Sara Öwall, biträdande jurist, Foyen Advokatfirma
14.40 Kaffepaus
Hållbara krav, idag och för framtiden
Skärpta krav med regler kring social, miljömässig och styrningsrelaterad hållbarhet får allt större betydelse i offentliga upphandlingar. Det handlar om krav på hållbarhetsrapportering men också om större förväntningar överlag på hållbara initiativ. Ta del av vad du som upphandlande myndighet kan tänka på för att ställa relevanta hållbarhetskrav inom ramen för såväl upphandlingsregelverket som ESG, Environmental, Sustainability and Governance.
Hanna Trygg, advokat, CMS Wistrand Advokatbyrå
Ändringar av avtal – vad gäller?
Att det uppstår behov av att ändra i ett upphandlat avtal är inte ovanligt, men frågan är vilka ändringar som är tillåtna enligt upphandlingsrätten. Med utgångspunkt i rättspraxis – och Sveriges kommande upphandlingsmål i EU-domstolen – tar du del av förutsättningarna för hur upphandlade avtal kan ändras utan att det anses utgöra en otillåten direktupphandling. En föreläsning med interaktiva inslag.
Olle Lindberg, advokat och Albin Nyrén, advokat, Advokatfirman Kahn Pedersen
16.30 Dagen avslutas med mingel till kl. 17.30.
Programmet uppdateras löpande.
PRAKTISK INFORMATION
Datum: 5 november 2024
Plats: Bygget, Norrlandsgatan 11, Stockholm
Tid: kl. 9.30-16.30 (med efterföljande mingel fram till kl. 17.30). Registreringen öppnar kl. 8.30.
Pris: 4 450 kr exkl. moms
Boka tidigt-pris: 3 450 exkl. moms
Begränsat antal platser. Gäller längst t.o.m. den 5 oktober. Eventuella rabatter måste anges vid bokningstillfället.
I priset ingår dokumentation, fika, frukt, lunch och mingel.
Frågor? Kontakta oss på bokning@inkopsradet.se
Våra bokningsvillkor hittar du här.