Bo Nordlin
Bo Nordlin, grundare och chefredaktör, Inköpsrådet.

Världens bästa affär

KRÖNIKA Offentlig upphandling har dåligt rykte hos leverantörer. Jag kan inte förstå varför. Leverantörer har alla skäl att älska offentlig upphandling, skriver Bo Nordlin i en krönika.

Jag hör ofta från leverantörer hur uselt det är ställt med offentlig upphandling är. Många av dem är uppgivna. En del av dem är till och med förbannade. Jag kan inte riktigt förstå varför. Offentlig upphandling ger just leverantörer både möjligheter och rättigheter vars motsvarigheter inte finns i affärer med privata företag. Låt mig bara lista några exempel:

Öppet för alla. Alla affärer är offentliga och tillgängliga för alla leverantörer. En fantastisk fördel, vars motsvarighet inte finns när privata företag köper.

Klara besked. Innan upphandlaren avgör vem som får affären måste kraven och hur anbuden ska utvärderas meddelas alla som är intresserade. Det går inte i efterhand att ändra kraven. Lagt kort ligger.

Likabehandling. Alla leverantörer måste behandlas på samma sätt och ges samma information. Ingen får diskrimineras för att den till exempel inte har kontor på orten.

Få rättelse. Har upphandlaren gjort fel och inte levt upp till de fina principerna kan du få din sak prövad i domstol som kan besluta att upphandlingen eller utvärderingen ska göras om. Lycka till med det om du säljer till ett privat företag.

Skadestånd. Har du gått miste om affärer kan du till och med få skadestånd.

Leverantörer borde jubla över möjligheten att göra affärer med offentlig sektor. Tyvärr är det ofta tvärtom.

Det dåliga ryktet för den offentliga affären skapar problem. En del företag, kanske framför allt mindre företag, litar på ryktet och håller sig borta från offentliga upphandlingar. Vi måste hjälpas åt och lyfta fördelarna med att göra affärer med offentlig sektor.

Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

2 thoughts on “Världens bästa affär

  1. Jättebra skrivet Bo. En annan sak som också bör framhållas som en stor fördel är att en offentlig kund är en väldigt säker kund när det gäller betalningar.. En kommun går aldrig i konkurs.. /stefan kindeborg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *