Snabbt slut för stort tolkavtal

Zofia Sola

Zofia Sola. Foto: Kammarkollegiet.

Bristande kapacitet får Statens inköpscentral att säga upp ramavtalet med Hero Tolk. Företaget är rankad etta i 16 av 21 regioner och förhoppningen är att uppsägningen, som sker med kort varsel, inte ska ställa till alltför stora problem.

I februari framstod Hero Tolk som stor vinnare i Statens inköpscentrals upphandling av tolktjänster. Företaget tecknade ramavtal som rangordnad leverantör ett i 16 av 21 regioner och som nummer två i övriga fem regioner.

Ett totalt kontraktsvärde på uppskattningsvis 190 miljoner kronor per år gör detta till det enskilt största avtalet i Hero-koncernens historia. Vid avtalsstarten sa Carima Ramteen, vd för Hero Tolk Sverige:

– Nu kan bolaget växa ytterligare och växla upp för att bli ett av Sveriges största språkbolag.

Den tillväxten måste av allt att döma nu ske utan dessa statliga uppdrag. Kammarkollegiet säger nämligen upp ramavtalet, som skulle ha gällt i två år, med tolkföretaget.

Zofia Sola är enhetschef för ramavtalsförvaltning vid Statens inköpscentral. Hon förklarar varför:

– Avtalet har sagts upp på grund av bristande kapacitet hos Hero Tolk. Företaget uppfyller inte längre krav ställda i upphandlingen.

Uppsägningen sker med mycket kort varsel. Ramavtalet upphör redan den 30 november, även om redan bokade uppdrag som ska ske efter detta datum ska utföras som planerat.

– Hero Tolk har inte kunnat leverera enligt ramavtalsvillkor, vilket var orsaken till uppsägningen.

Kan det bli problem med tolktillgänglighet nu?

– Det finns flera ramavtalsleverantörer som kommer att utföra tolkuppdragen från myndigheter, säger Zofia Sola som hoppas att uppsägningen inte ska orsaka alltför stora problem för myndigheter som behöver tolktjänster framöver.

Polis, tull, domstolar, försäkringskassa med flera anlitar tolkar från Kammarkollegiets ramavtal.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *