Risk för konkurs avslutar ramavtal

Svajig ekonomi och stora skulder kan få Goyada på fall. Statens inköpscentral har med omedelbar verkan sagt upp ramavtalet med företaget, vars presentkort kan bli värdelösa vid en eventuell konkurs.

Avropet av presentkort som julklapp till anställda vid Skatteverket och Kronofogden väckte berättigad uppmärksamhet. Både internt inom de två myndigheterna och i media.

Presentkortsordern gick nämligen till ett företag som var flitigt förekommande i Kronofogdens register. Goyada, som driver handelsplatsen Anygift, restade bland annat skatter i miljonklassen.

Goyadas ekonomiska problem är stora. Inte färre än fem leverantörer har begärt företaget i konkurs. Telias fordran, som är störst, ligger på drygt 130 miljoner kronor. På fredag ska tingsrätten ta ställning till telebolagets konkursansökan.

I förra veckan ansökte Goyada om företagsrekonstruktion. Redan innan dess valde Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet att säga upp ramavtalet med kring presentkort.

Uppsägningen skedde med omedelbar verkan upp den 20 januari. Trots upprepade försök från Kammarkollegiets sida har Goyada inte kunnat uppvisa att bolaget uppfyller ramavtalets krav på ekonomisk och finansiell kapacitet.

Statens inköpscentral poängterar att kontrakt som är avropade från ramavtalen för presentkort inte påverkas av uppsägningen. Fast skulle konkursen bli ett faktum är risken stor för att inte inlösta presentkort förlorar sitt värde.

Gogift är nu ensam ramavtalsleverantör av presentkort.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *