Dålig koll på underleverantörerna

Kommunerna i Stockholms län lägger enligt LO-distriktet inte tillräckligt med krut på kontroll av upphandlade leverantörer. Järfälla har bästa kollen och Nykvarn den sämsta.


LO-distriktet i Stockholms län för femte året i rad granskat länets kommuners rutiner för att kontrollera leverantörerna som de köper varor och tjänster av. Slutsatsen är att det finns mer att göra.

– Kommuner bör ta ett större ansvar genom att skärpa upp sina rutiner, säger Stefan Hansson, ombudsman och chef för LO-distriktet i Stockholms län.

Enligt undersökningen har kommunerna i Stockholms läns sedan i fjol gjort mycket små framsteg i arbetet med att bygga upp rutiner för att stävja fusk. Mer än sex av tio kommuner svarar att de inte bedömer att kommunen har tillräckliga resurser att genomföra tillfredsställande kontroller av att de företag som upphandlats följer lagar och förordningar.

En tredjedel av kommunerna kontrollerar löpande att alla deras huvudleverantörer följer lagar och förordningar. Däremot slinker underleverantörerna mellan maskorna i nätet. Nära sex av tio kontrollerar inte alla underleverantörer vid upphandling – och det med vetskap om att skattebrott är ett storstadsfenomen.

Sju av tio uppger att de inte har någon rutin för att hantera anbud som är väsentligt lägre än övriga vid upphandling.

Bäst kontroll har Järfälla. Kommunen toppade undersökningen även i fjol. Nykvarn placerar sig sämst av de 20 kommuner (av länets sammanlagt 26 kommuner) som besvarat LO-distriktets enkät.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Dålig koll på underleverantörerna

  1. Med tanke på att över hälften av de entreprenadkontrakt vi hjälper Stockholms stad att kontrollera har allvarliga anmärkningar så förvånar det mig inte

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *