Nextjet
Behöver stöd i Arvidsjaurtrafiken. Foto: Nextjet.

Snabbupphandling gör Sverige rundare

Nextjet kastar i maj in handduken på flygsträckan mellan Arvidsjaur och Arlanda. För att trafiken ska fortsätta därefter krävs att Trafikverket snabbt genomför en upphandling.


Genom att upphandla flygtrafik på linjer som saknar kommersiella förutsättningar gör Trafikverket det enklare att resa till och från orter som Hemavan, Lycksele, Pajala, Sveg och Vilhelmina. Nextjet sköter en del av denna trafik – samtidigt som bolaget valt att på kommersiella grunder flyga på en del flygplatser med så kallad allmän trafikplikt.

Nextjets flygtrafik från Gällivare och Arvidsjaur till Arlanda bedrivs utan statlig ersättning. För Arvidsjaur-Arlanda, som trafikerats kommersiellt sedan år 2011, är det dock snart slut med den saken.

Bolaget slutrar att flyga på sträckan den sista maj och förhoppningen är att Trafikverket gör en snabb upphandling:

– Det här är ett väl övervägt beslut och vi hoppas naturligtvis att vi kan lämna ett så pass attraktivt bud så att vi får fortsätta att flyga även i framtiden, säger Magnus Ivarsson, vd för Nextjet.

Trafikverket meddelar att man omgående påbörjar en upphandling för att säkerställa fortsatt flygtrafik från den 1 juni.

– Det är viktigt att det inte blir något uppehåll i trafiken på linjen, betonar Anna Fällbom, enhetschef vid Trafikverket.

Enligt Magnus Ivarsson har linjen genom åren varit bärkraftig, men under 2017 minskade antalet resenärer med ungefär tio procent. Detta tillsammans med förändrat produktionsupplägg på Gällivare, som ofta flugits tillsammans med Arvidsjaur, gör det omöjligt att fortsätta flyga utan ersättning.

Frågan är vilket eget ansvar Nextjet har för passagerartappet? Kritiken för skötseln av rutterna till och från såväl Arvidsjaur som Gällivare har varit hård. Passagerare klagar över inställda turer, förseningar och bagage som av viktskäl blivit kvar på Arlanda.

Trafikverket håller som bäst på med sin ordinarie flygupphandling. Nuvarande avtal går ut i oktober 2019.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *