Gabriella Lundin
Gabriella Lundin samlar nu tio kommuner i STIC. Foto: SKI.

Tio kommuner i upphandlingssamarbete

Stockholms inköpscentral fortsätter att växa. Ett tjugotal upphandlingar planeras på uppdrag av de nu tio anslutna kommunerna.

Kommentus metodhandboken

Stockholms inköpscentral, STIC, bildades år 2013 på initiativ av Nacka, Täby och Vaxholms kommuner. Inköpscentralen har sedan dess lockat till sig fler och fler kommuner. Med Norrtälje kommun, som anslöts sig den 1 maj, ingår nu tio av länets 26 kommuner av denna regionala upphandlingsverksamhet.

– Gruppen växer och vi ser att det finns en efterfrågan på samarbete med regionala upphandlingar mellan kommunerna, säger Gabriella Lundin, regionchef för Stockholms inköpscentral.

Hon ser möjligheten för respektive kommun att frigöra resurser för en ökande mängd lokala upphandlingar som främsta fördelen med att samarbeta i regionala upphandlingar. Utöver upphandling ingår erfarenhets- och kompetensutbyte i samarbetet

– Vår preliminära upphandlingsplan omfattar över 20 upphandlingar under de närmaste fyra åren.

De planerade upphandlingarna spänner över kommunernas hela verksamhetsfälte: social omsorg, tekniska förvaltningar och kommunalgemensamma upphandlingar.

– Vi utökar nu med ytterligare en medarbetare för att på bästa sätt genomföra upphandlingar och avtalsvård, säger Gabriella Lundin som berättar att den sammanlagda personalstyrkan därmed blir tre.

Är målet att inköpscentralen ska växa vidare?

– Fler kommuner är välkomna till samarbetet. Jag tror att fler kommer att ansluta i takt med att antal upphandlingar som STIC genomför ökar.

Organisatoriskt ligger Stockholms inköpscentral inom SKL Kommentus Inköpscentral.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *