Thomas Bergholm
Thomas Bergholm stärker teknikstödet. Foto: Jenny Lindberg.

Reparerar felaktiga avrop

Trots att Jönköpings kommun satsar på att handla rätt avropades ventilationskontrollerna inte enligt avtalet. Det kostar kommunen en halv miljon kronor.

Kommentus metodhandboken

Jönköpings kommun har ramavtal med tre företag inom området obligatorisk ventilationskontroll. När den entreprenör som rangordnats etta tackade nej till arbeten spred beställaren uppdragen på de båda andra företagen.

Detta upptäcktes av det andraplatsrankade leverantören. Bedömningen är att man gått miste om jobb för cirka 700 000 kronor. Företaget stämde kommunen – och nu har parterna förlikats.

Enligt uppgörelsen ska kommun betala 500 000 kronor i ersättning för uteblivna intäkter. Thomas Bergholm, teknisk direktör i Jönköpings kommun, är ledsen över det som skett och erkänner utan omsvep att det brustit i hanteringen:

– Även om företaget inte gått lottlöst har beställningarna på grund av ett missförstånd inom vår organisation blivit färre än vad man haft rätt till enligt avtalet.

Hur ska ni reparera skadan och se till att det inte händer igen?

– Det är såklart svårt att helt bortse från den mänskliga faktorn men vi ska se över de interna processerna och förstärka informationen.

Thomas Bergholm betonar att kommunen är angelägen om att handla rätt. Under senare år har ett stort antal ramavtal slutits inom fastighetsområdet. Det finns avtal, som brutits ner på fyra geografiska områden, inom ett tjugotal discipliner.

– För att hålla koll på alla dessa avtal, som ibland kan vara delvis överlappande, håller vi på att införa verksamhetssystemet Pondus.

Utöver förbättrat teknikstöd ska en avtalscontroller anställas. På frågan om det är ett direkt resultat av de felaktiga avropen svarar Thomas Bergholm nej:

– Vi insåg behovet redan innan det här hände och fattade beslutet om controllerfunktionen under vårens budgetarbete.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *