Microsoft fick digitala lås att gå i baklås

Malmö stads digitala lås har gått i... baklås. Efter det att kommunen valt en lösning som bygger på en teknisk plattform som håller på att fasas ut ligger levererade lås oanvända.

Malmö stads satsning på digitala lås har hånats rejält i sociala medier. Inte så att själva idén, som möjliggör för hemtjänstpersonalen att öppna brukarnas dörrar utan att behöva hantera tunga nyckelknippor, är dålig.

Tvärt om finns det många fördelar med digitala lås som öppnas med mobilen.

Däremot kan det finnas anledning att sätta frågetecken för kommunens fingertoppskänsla. Ingen verkar ha ”känt av” marknaden där det länge stått klart att Microsoft inte lyckats ta upp konkurrensen med Apples och Googles mobiloperativsystem.

Det var vid årsskiftet 2016/17 som sammanlagt 1 200 lås för 1,2 miljoner kronor köptes av en dansk leverantör. När Microsoft hösten 2017 beslutade att avveckla Windows Phone pausades projektet. Runt 400 monterade lås kom aldrig till användning samtidigt som resten av leveransen ligger oanvänd.

Åke Härstedt är chef för enheten för digitalisering och välfärdsteknik vid Malmö stads hälsa-, vård- och omsorgsförvaltning. Han värjer sig mot påståenden om att kommunen vetat om Microsofts avvecklingsplaner:

– Det är tråkigt, men det är sådant som kan hända när man samarbetar med stora företag, och ingenting som vi har kunnat påverka.

Under fjolåret undersöktes möjligheterna att byta till Android (Googles operativsystem) inom befintligt avtal. Det skulle dock ha krävt omfattande tilläggsbeställningar som inte bedömdes vara möjliga inom ramen för lagen om offentlig upphandling.

Arbetet med nyckelfria lås, som ingår i en större satsning på mobil hemtjänst, fortsätter dock.

– Just nu skriver vi på en ny kravspecifikation och hoppas på att vi har en ny upphandling ute till sommaren, säger Åke Härstedt.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *