Julklapp
Julklapp från fel leverantör. Foto: Mostphotos.

Hjälper andra men trillar själva i fällan

Skatteverket hjälper andra upphandlande myndigheter att undvika företag med exempelvis obetalda skatter. Nu visar det sig att verket köpt julklappar till sina anställda från just en sådan leverantör som man varnar för.

Årets julklapp, ett presentkort, fick många anställda vid Skatteverket och Kronofogden att undra. Tidningen Expressen rapporterar att klapparna köpts från en leverantör med stora ekonomiska bekymmer.

Goyada som driver handelsplatsen Anygift, restar bland annat skatteskulder i miljonklassen. Dessutom har flera leverantörer begärt företaget i konkurs.

En anonym anställd inom Kronofogdemyndigheten säger till Expressen att det som hänt är upprörande:

– Hur i hela fridens namn kunde det här ske?

Det är Skatteverket som har genomfört upphandlingen för myndighetens egna anställda samt för Kronofogdens personal. Sammanlagt har 12 600 presentkort köpts in till en kostnad på 4,8 miljoner kronor.

Upphandlingen har gjorts som ett avrop på Statens inköpscentrals ramavtal för presentkort. På detta rangordnade avtal finns två leverantörer. Goyada är rankad etta och Gogift tvåa.

Avrop sker enligt en kombinerad avropsordning, där antal presentkort styr vilken avropsordning som ska användas. Köps 100 eller färre presentkort ska orden gå till förstahandsrankade Goyada och för större mängder ska en förnyad konkurrensutsättning enligt 7 kap 9 § LOU ske.

På kritiken svarar Skatteverket att det inte har funnits någon juridisk möjlighet för dem att utesluta någon leverantör. Dialog med berörda parter pågår.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *