Gunilla Glasare
Gunilla Glasare underlättar med ramavtal. Foto: Hans Alm.

Elva byggare redo för förskolan

Det behöver byggas över 700 förskolor fram till år 2022. Snart finns det nationella ramavtal med inte färre än elva företag som ska underlätta den utbyggnaden.

Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tillsammans med SKL Kommentus Inköpscentral upphandlat förskolebyggnader. Ramavtal med sammanlagt elva byggföretag ska göra det enklare för kommunerna att beställa förskolor med hög kvalitet.

Gunilla Glasare är chef för avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKR. Hon konstaterar att projektering och upphandling av förskolor kräver tid, resurser och specialistkompetens:

– Därför är vi glada över att ha upphandlat ett ramavtal som förenklar och effektiviserar byggandet av förskolor med hög kvalitet.

Ramavtalet erbjuder nyckelfärdiga, permanenta byggnader och har tagits fram med barnens och förskoleverksamheternas behov i fokus. Förskolorna har en bra energiprestanda.

– Avtalet låter kommuner beställa prispressade byggnader i olika storlekar som kan anpassas till lokala behov.

Kommunerna sparar mycket tid och resurser på att byggnaderna redan är projekterade. Byggnaderna bedöms ha en lägre kostnad än unikt projekterade förskolor och kostar från cirka 18 000 kronor per kvadratmeter bruttoarea.

Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på SKL Kommentus, berättar om inköpscentralens dialog med representanter för förskolor, lokalförvaltare, tekniska konsulter samt potentiella leverantörer och beställare.

– Vi har också låtit en grupp med barn komma med önskemål. Dialogerna har varit värdefulla för att säkerställa att förskolorna som levereras i upphandlingen lever upp till höga pedagogiska krav och ger en trygg miljö.

Leverantörerna som fått ramavtal: Brixly, Erlandsson Bygg, Flexator, Friendly building, JSB, Moelven, NCC, Peab, Serneke, Sjötorpshus och Skanska.

Om ingen överprövning sker under spärrperioden tecknas avtal i början av mars.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *