Katja Bähr
Katja Bähr fick fyra bra anbud. Foto: Tyresö kommun.

Partnering i allra största upphandlingen

Partneringsamarbetet med JM Entreprenad är den största upphandlingen i Tyresö kommuns historia. Bättre koll på ekonomin, tydligare dialog med boende och sysselsättning för långtidsarbetslösa hör till fördelarna.

Tyresö kommun har valt JM Entreprenad som partner i ett omfattande samarbete. Avtalet innefattar ett stort antal infrastrukturprojekt.

– Upphandlingen är den största som har genomförts i Tyresö kommuns historia, säger Katja Bähr, upphandlingschef på Tyresö kommun.

JM Entreprenad kommer att bland annat jobba med omvandlingsprojekt på Östra Tyresö där kommunen möjliggör för permanentboende genom att bygga ut vägar, vatten och avlopp. I partneringsavtalet ingår en projektportfölj om tio etapper. Varje etapp uppskattas ha ett värde på mellan 50 miljoner kronor och 150 miljoner kronor.

– Om samarbetet löper som det ska kommer denna samverkan pågå under en lång tid, förmodligen i över tio.

Martin Wallin är chef för Tyresö kommuns byggledningsenhet. Han säger att upphandlingen kommer att höja kvaliteten i infrastrukturprojekten:

– Vi kommer få säkrare kalkyler, bättre kvalitet och i långa loppet bli bättre beställare. Det känns som att det här är framtiden.

Utöver själva utförandedelen i projekten innehåller samarbetet även projektering, kalkylering, planering och samordning från tidigt skede.

Långtidsarbetslösa hör också till vinnarna. I varje projekt har entreprenören krav på sig att erbjuda en praktikplats till en Tyresöbo som idag står långt ifrån arbetsmarknaden.

– I dagsläget känns det självklart att vi ska ta varje chans vi får att hjälpa ungdomar och långtidsarbetslösa till meningsfullt arbete, säger Katja Bähr.

Hon berättar att konkurrensen i upphandlingen var glädjande god:

– Vi fick fyra anbud och var och en av de fyra anbudsgivarna var goda kandidater för den här sortens samarbete.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *