Waxholmsbolaget
Waxholmsbåtar i skärgården. Foto: Kenneth Hellman.

Minst 40 onödiga miljoner i merkostnad

Det har stormat kring Region Stockholms sjötrafikupphandlingar under senare år. Enligt en färsk utredning uppgår merkostnaderna till minst 40 miljoner kronor och då är inte alla processer avslutade.

Igår tog Blidösundsbolaget över sjötrafiken i Stockholms mellanskärgård. Intensiva förberedelser ligger till grund för att trafiken, som körs på uppdrag av Waxholmsbolaget, ska flyta på smidigast möjliga sätt.

Förhoppningen är att Blidösundsbolagets stora ägare Transdev ska medverka till att stabilisera trafiken genom detta nioåriga avtal.

Historiskt har upphandlingarna av kollektivtrafiken i Stockholms skärgård nämligen kantats av trassel. En hel del av problemen är en direkt följd av upphandlingen år 2015 då en helt oprövad aktör vann en betydande del av trafiken.

Överprövningar och entreprenörsbyten har gett Region Stockholm merkostnader i form av direktupphandlingar, avtalsförlängningar, tilläggsavtal och ombudskostnader. Dessutom har Konkurrensverket hört av sig med krav på upphandlingsskadeavgift.

Socialdemokraterna i regionen oroas för att dessa upphandlingsproblem ska leda till kvalitetsbrister. Önskemålet är att återta kontrollen och sköta trafiken i egen regi.

Partiet har nu fått svar på sin fråga om merkostnaderna för de upphandlingar av sjötrafik som genomförts under 2000-talet. För perioden 20 april till 31 december 2017 hamnade merkostnaden på 10,5 miljoner kronor. För helåret 2018 är det 12,5 miljoner kronor och ungefär lika mycket i år.

Utöver dessa cirka 35 miljoner kronor har regionen haft kostnader för juridisk hjälp och skadestånd på ungefär fem miljoner kronor.

Fler skadestånd och eventuell upphandlingsskadeuppgift väntas göra den siffran högre när dom fallit i samtliga mål. Stockholms sjötrafik yrkar exempelvis skadestånd på cirka 40 miljoner kronor.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *