Upphandlingspriset 2020
Här prisas Louise Larsson och Pauline Hansson på Nalen i Stockholm. Foto: Älvstranden utveckling.

Innovativ upphandling tar priset

Älvstranden utvecklings innovativa upphandling i två steg med förhandling vann prisjuryns gillande. Lindholmsleveransen, som minskar antalet gods- och avfallstransporter, kammade hem Upphandlingspriset 2020.

Lindholmsleveransen är en transportlösning i Göteborg med mål att minska antalet tunga gods- och avfallstransporter. Systemet infördes år 2008 och när det i fjol var dags för ny upphandling provade det kommunala bolaget Älvstranden utveckling ett nytt grepp för att ytterligare utveckla tjänsten.

För att hitta rätt leverantör har en innovativ upphandling i två steg med förhandling använts. Detta fortfarande rätt ovanliga förfarande innebär att man beskriver målet, men inte fullt ur hur det ska nås.

– När vi främjar innovation kommer vi åt komplexa samhällsutmaningar och då lämnar vi samtidigt utrymme för marknaden att utvecklas, säger Christine Olofsson, hållbarhetschef på Älvstranden utveckling.

Under Upphandlingsdagarna prisades Lindholmsleveransen. Pauline Hansson, upphandlare vid Älvstranden utveckling, beskriver mottagandet av 2020 års Upphandlingspris som en riktig energiboost:

– Vi är så stolta över att vinna Upphandlingspriset och kommer använda den här energin till att göra fler innovativa satsningar och sikta ännu högre nästa gång.

Vid upphandlingen ställdes tuffa miljökrav samtidigt det fanns utrymme för anbudsgivarna att komma med egna klimatsmarta lösningar. Louise Larsson, projektledare på Älvstranden utveckling, säger att man inför upphandlingen såg stora möjligheter för nya effektivare lösningar.

– Vi har sett till att leverantören följer med i teknikutvecklingen och inte fastnar i system som en gång var moderna, men som kan komma att föråldras över tid, säger hon.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *