Berlaymont
Kommissionshjälp till innovationsupphandling. Foto: Mauro Bottaro.

Erbjuder gratis upphandlingsassistans

Att genomföra en innovationsupphandling kan vara nog så komplicerat. EU-kommissionen räcker en hjälpande hand genom att erbjuda kostnadsfritt expertstöd.

Avgiftsfritt stöd är ett sätt för EU-kommissionen att driva fram fler innovativa upphandlingar. Sedan år 2015 får dussintalet upphandlande enheter i olika medlemsstater assistans via det så kallade Eafip-initiativet (European Assistance for Innovation Procurement).

I år tar Eafip emot fler ansökningar. Uppropet vänder sig till upphandlande enheter som behöver hjälp för att genomföra innovativa offentliga upphandlingar och förkommersiella upphandlingar.

Stöd kommer att beviljas till minst tre innovativa upphandlingar inom EU-området. Ansökningsperioden för årets första runda går ut den 15 maj.

Vid urvalet prioriterar Eafip upphandlingar av innovationer inom IT-området. Blockkedjor, artificiell intelligens, cybersäkerhet, virtuell/förstärkt verklighet och så kallad ”big data” pekas ut särskilt.

Det avgiftsfria expertstöd som ges i bland annat legala frågor gäller för såväl förberedande som genomförande av innovativa upphandlingar. Även den som inte väljs ut har nytta av de guider och verktyg som Eafip har arbetat fram.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *