Eva Nordmark
Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Foto: Jann Lipka.

Inget skifte på civilministerposten

Ardalan Shekarabi har varit ett hett namn i spekulationerna kring landets nya arbetsmarknadsminister. Valet föll dock på TCO-ordföranden Eva Nordmark, vilket innebär att civilministern fortsätter på sin post.

Eva Nordmark, ordförande för TCO sedan åtta år tillbaka, blir ny arbetsmarknadsminister efter Ylva Johansson. Ardalan Shekarabi, som ofta nämnts i förhandsspekulationerna kring denna regeringspost, fortsätter därmed som civilminister med bland annat offentlig upphandling som sitt arbetsområde.

Ardalan Shekarabi utsågs efter regeringsskiftet 2014 till civilminister. Han efterträdde då Stefan Attefall. I den nu sittande regeringen har han även axlat spel- och konsumentfrågor.

Ingen tvekan om att Ardalan Shekarabi har varit aktiv på upphandlingsområdet. Under åren har han lotsat igenom nya LOU. Han har även sett Upphandlingsmyndigheten födas, något som skedde hösten 2015.

En nationell upphandlingsstrategi har formulerats sedan tillträdet som civilminister. Den blev klar sommaren 2016. Även om strategin fått en del kritik, bland annat för att endast omfatta delar av alla offentliga inköp, har ett dokument av detta slag inte funnits tidigare.

Kvar att greppa för Ardalan Shekarabi är bland annat förenklingsutredningens förslag. De är ännu inte är färdigberedda inom regeringskansliet och det är oklart när vi får veta om förslagen på till exempel ansökningsavgift för överprövning kommer att gå vidare till riksdagen.

Som ordförande för TCO pressade Eva Nordmark bland annat på i frågan om arbetsrättsliga krav i de nya upphandlingslagarna.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *