Caroline Wigren-Kristoferson
Caroline Wigren-Kristoferson blir inbäddad forskare. Foto: Håkan Röjder.

Inbäddad forskare studerar innovation

Innovativa processer i offentlig upphandling. Det ska Caroline Wigren-Kristoferson ta reda på mer om – och det på ett annorlunda sätt som ”inbäddad” forskare vid Helsingborgs stad.


Vilken roll kan offentlig upphandling spela när det kommer till innovationer. Hur ser morgondagens upphandlingar ut med exempelvis önskemål om funktionslösningar och hur kommer samarbetet mellan det offentliga och det privata att utvecklas?

Det hör till frågorna som Caroline Wigren-Kristoferson, företagsekonom och docent, ska besvara i ett forskningsprojekt som finansieras genom Riksbankens jubileumsfond och Helsingborgs stad.

Som så kallad Flexit-forskare kommer hon under två år att arbeta nära inköparna på kommunens stadsledningskontor. Därefter går hon tillbaka till Ekonomihögskolan vid Lunds universitet för att främst skriva:

– Tillsammans med Helsingborgs stad planeras dessutom kontinuerliga ”rapporter” så att kunskap byggs över tiden.

Hur har du kommit i kontakt med upphandling tidigare?

– När man införde LOV inom vården arbetade jag med Region Skåne för att skapa ökad kunskap. Därmed lärde jag mig en del om LOU också.

Caroline Wigren-Kristoferson noterar det spirande intresset för OPI, offentligt privat innovationssamarbete, som är nytt för Sverige:

– Det ska bli intressant att lära sig mer om det.

Anledningen till valet av just Helsingborg är att kommunen önskade ett projekt som handlade om att bygga kunskap kring innovation i offentliga organisationer och vilken roll upphandling kan spela, bland annat.

– När det gäller Flexit är det en organisation som kontaktar Riksbankens jubileumsfond. Så det var Helsingborgs stad som valde att utlysa en Flexit-tjänst och jag sökte den.

Riksbankens mål med denna forskningsform är att stärka samverkan mellan universitet och omgivande samhälle. Har du arbetat på detta sätt tidigare?

– Att arbeta som Flexit-forskare gör man nog bara en gång i livet. Att få genomföra inifrånstudier på detta sätt är en otrolig förmån. Däremot har mycket av min forskning skett i nära samarbete med externa aktörer.

Hon berättar att 75 procent av tjänsten är att forskning och resterande fjärdedel innebär arbete för organisationen.

– Jag tycker det är jättespännande att få möjligheten att lära mig mer om detta från insidan av en organisation som jag uppfattar som väldigt proaktiv.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *