Visma krånglar till supporten

Vismaskylt

Visma styr om supporten till mejl. Foto: Thor Balkhed.

Visma komplicerar telefonsupporten. Leverantörer som använder Tendsign kan inte längre ringa för att direkt få hjälp per telefon.


Tidigare kunde leverantörer med frågor kring anbudsläggning i Tendsign lyfta luren för att fråga supporten. Den möjligheten har nu stängts.

Daniel Simonsson, produktchef för upphandlingsverktyg på Visma, poängterar att man inte har tagit bort möjligheten för leverantörer att få telefonsupport. Däremot har sättet att initiera ärenden förändrats. Nu måste leverantören börja med att formulera sin fråga i ett mejl (alternativt fylla i ett webbformulär).

– Supportärenden läses löpande och återkoppling till leverantören sker på telefon eller mejl beroende på ärendets art.

Han betonar att skillnaden gentemot förr inte är milsvid:

– Tidigare bad supporten ändå leverantören att skicka in sitt ärende via mejl för en stor rad supportbehov.

Visma hänvisar till bland annat säkerhetsfrågan som anledning till förändringen. Företaget vill bättre kunna säkerställa identiteten på leverantören.

Ser vi en försämring för leverantörer som behöver snabba svar?

– Nej, detta ger oss möjlighet att prioritera ärendena direkt när de kommer in så att de användare som har högre prioriterade ärenden kan bli kontaktade snabbare. De tvingades tidigare vänta i telefonkö på att mindre akuta ärenden skulle lösas.

Daniel Simonsson räknar med att brådskande ärenden till och med kan besvaras fortare med den nya rutinen.

– Motsatt kan mindre prioriterade ärenden sannolikt tvingas vänta lite längre om det är många akuta ärenden samtidigt.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

5 reaktioner på ”Visma krånglar till supporten

 1. Håller inte med Daniel. Det är mer tidsödande att författa ett ärende och blir det följdfrågor så kanske man inte är på plats utan måste bevaka svaret. Det är mycket enklare att kommunicera per telefon då man kan utveckla ursprungsfrågan och eventuellt få ett utvecklat svar. Blir det en lång fråga/svar-kommunikation skriftligt blir det väldigt tidsödande och i mina ögon onödigt fyrkantigt. Tror att det i vissa fall kan leda till anbudsgivare avstår att lämna anbud om man inte kan komma till avslut i en fråga där man missförstår varann i skriftväxlingen.

 2. Hej Krister! Läs igen! Vi har kvar telefonsupporten! Det är bara att vi vill få in ärendet via mail först. Om det behövs för ärendets art så ringer vi alltså upp leverantören direkt.
  Med vänlig hälsning
  Daniel

 3. Hej,
  Ni kan inte säga att ni har kvar telefonsupporten för man måste skicka mail och ni svarar via e-post och man får maila gång på gång i en lång mailslinga för att reda ut saker och ting.
  Dessutom så har ni inte ens manualer för anbudsgivare när det gäller Tendsign plus samtidigt som det inte går att ringa och få hjälp när man sitter och ska försöka få detta att fungera.
  Tycker det är jättebra att detta uppmärksammas av Inköpsrådet för det här är en klar försämring för oss anbudsgivare och jag ser en risk för jag har fått vänta över ett dygn på återkoppling på mail och då fick jag återkoppling först efter att ha skickat mail en gång till.
  Att det skulle vara ett sätt att säkra vem det är som ringer är ju bara en dålig ursäkt utan bakomliggande fakta kring vilka risker det finns med att det skulle vara någon som uppger sig för att vara någon annan än den det är?
  Dessutom så tror alla upphandlande myndigheter som köpt Tendsign som verktyg att vi anbudsgivare får telefonsupport och skriver detta i sina upphandlingar.
  Och vad händer den dagen man sitter där och ska lämna ett anbud och det strular och man inte får hjälp så man bommar inlämning? För det går inte att komma fram via telefon jag lovar jag har försökt alla tänkbara vägar och man blir stoppad såväl i växel som överallt.

  Och tyvärr så kan inte vi anbudsgivare välja vilket system vi ska använda och lämna anbud i utan det styrs av upphandlande myndigheter och dessa har kvar telefonsupporten trots att för deras del blir det ingen katastrofal konsekvens om de måste flytta fram publiceringsdagen en eller två dagar pga strul men vi som anbudsgivare har en sista anbudsdag att förhålla oss till som vi inte styr över och om vi missar den vet alla vad som händer.

  Tummen upp för Inköpsrådet som lyfter denna fråga!!

  Hälsningar Yvonne

 4. Tummen upp ska gå till den som tipsade oss om nyheten. Utan tips hade vi inte vetat om det och inte kunnat skriva om det. Tipsa oss gärna. Mejla eller ring mig för tips (bosse@inkopsradet.se 0736-589 489)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *