Almedalen
Almedalen bjuder mycket för upphandlare. Foto: Region Gotland.

Svar om direktupphandling i Almedalen

Hur väl fungerar den nya högre gränsen för direktupphandling? Denna och många andra upphandlingsrelaterade frågor kommer att besvaras under årets Almedalsvecka i början av juli.

Kommentus metodhandboken

För två år sedan höjdes gränsen för direktupphandling kraftigt till drygt 500 000 kronor. Infriades målen med mindre dyr administration och fler små leverantörer? Den frågan kommer att besvaras den 5 juli.

Under Almedalsveckan arrangerar Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket tillsammans en heldag på temat morgondagens upphandlingar. Den som inte är på plats i Biograf Borgen på Hästgatan 24 i Visby kan följa webbsändningarna.

Programmet inleds med att civilminister Ardalan Shekarabi berättar om den nationella upphandlingsstrategin. Utöver analysen av vad den nya direktupphandlingsgränsen inneburit hoppas de båda myndigheterna att under dagen kunna ge svar på en rad andra frågor.

På agendan står frågor kring nya upphandlingsregler, tidig dialog, innovationsupphandling, uteslutning på grund av mutbrott och schyssta villkor.

Upphandling har blivit ett allt viktigare tema under Almedalsveckorna. Årets arrangemang, som går mellan den 3 och 10 juli, är inget undantag. En lång rad organisationer och företag bjuder, i de mest skiftande typer av lokaler och tillfälligt uppsatta tält, på seminarier med bäring på upphandling.

Doublecheck finns exempelvis på plats på Kitchen & Table i Clarion Hotel Wisby, Strandgatan 6, tillsammans med sex andra företag. Med sig har man Inköprådets chefredaktör Bo Nordlin för intressanta diskussioner och utfrågningar.

Samtliga partiledare kommer att framträda. Först ut den 3 juli är Liberalernas Jan Björklund medan Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet, avslutar söndagen därpå. Alla evenemang kommer att finnas i Almedalsveckans officiella program som nu successivt fylls på.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *