Polisanmäler överprisade inköp

Jan-Olov Ragnarsson

Jan-Olov Ragnarsson agerar. Foto: Kils kommun.

En lång rad kommuner har inhandlat varor till överpris från ett varningslistat bolag. Kils kommun polisanmäler både leverantör och den medarbetare som gjort köpen.


Universal Solutions har sålt bland annat tösalt och sopsäckar till kommuner som Hallsberg, Lund och Skövde. Enligt Sveriges Radio P4 handlar det om varor till rejäla överpriser från ett företag som såväl Förenade Bolag som Svensk Handel varnar för.

Några ramavtal har företaget inte, utan varorna har direktupphandlats. Ofta, som det verkar, av tjänstemän på lägre nivå. Det rapporteras bland annat om fulsälj som att nytillsatta chefer kontaktas kring ”redan ingångna avtal”.

I värmländska Kil har affärernas omfattning varit större än hos andra kommuner – och har dessutom pågått länge. Enligt uppgift ska det handla om köp för cirka 1,5 miljoner kronor. I den internutredning som genomförts framkommer omständigheter som gör att kommunen polisanmäler både företag och en före detta anställd.

– Vi kan inte utesluta att brott har begåtts och därför polisanmäler vi, säger kommunchefen Jan-Olov Ragnarsson.

Anledningen till polisanmälan är att affärsrelationen kan ha haft olagliga inslag i form av egen vinning. Uppgifter om gåvor till kunder har funnits i rapporteringen kring bolaget.

– Nu är det upp till polisen att fastställa om så skett.

Den anställde, som hade slutat sin tjänst när kommunen upptäckte inköpen, har varit behörig att göra inköp. Fast enligt utredningen har regelverket inte hedrats vid dessa köp.

Kommunen är självkritisk. Andra kommuner har avbrutit sin affärsrelation med bolaget betydligt tidigare än Kil.

Enligt Jan-Olov Ragnarsson har internkontroll och system för fakturagranskning inte fungerat tillfredställande, vilket är anledningen till att köpen kunnat fortgå.

Nu skärps rutinerna. Innan inköp görs utanför gällande avtal ska medarbetare med rätt att handla först kontrollera att köpet är förenligt med lagen om offentlig upphandling. Vidare ska det undersökas om leverantören i fråga inte förekommer på någon form av varningslista.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *