Rikard Jermsten
Rikard Jermsten kräver Sala kommun på böter. Foto: Andreas Eklund.

Ojdå, fortsatte avropa på utgånget avtal

Det kan bli kostsamt att inte hålla koll på när ramavtal går ut. Konkurrensverket tipsades om att Sala kommun fortsatt att avropa från avtal som slutat gälla och kräver 1,1 miljoner kronor i böter.

Sommaren 2014 tecknade Sala kommun ramavtal med tre företag för ombyggnad och reparationer av bland annat skolor, äldreboenden, förvaltningsfastigheter samt idrottslokaler. Det tvååriga avtalet hade förlängningsmöjlighet, vilken utnyttjades, för en förlängning fram till den 25 maj 2018.

Konkurrensverket tipsades om att kommunen fortsatt att använda avtalet efter att det löpt ut. Utredningen mynnade ut i bedömningen att kommunen direktupphandlat på ett otillåtet sätt.

I fjol höstas tecknades förlängningsavtal med de tre byggarna. Spelar ingen roll, anser Konkurrensverket. Övervakande myndighet tar ärendet till domstol.

Sala krävs på 1,1 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift. Till grund för det beloppet ligger avrop både under tiden mellan avtalsslut och förlängningsavtal – samt själva förlängningen som inte heller annonserades.

– Direktupphandling som inte föregås av annonsering är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Rikard Jermsten, generaldirektör för Konkurrensverket.

Konkurrensverket noterar att de tveksamma avropen till en början skedde utan skriftliga överenskommelser mellan kommunen och leverantörerna.

– När inköp annonseras, så att fler leverantörer har möjlighet att lägga anbud, ökar förutsättningarna att göra den bästa affären, säger Rikard Jermsten.

Sala har inte gjort gällande att det aktuella ramavtalet omfattas av något undantag från skyldigheten att annonsera. Kommunen medger att det handlar om otillåten direktupphandling.

Enligt Upphandling24 har Sala kommun fått skarp kritik från lokala företagare för undermåliga upphandlingar.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *