Karin Strömberg Ekström
Karin Strömberg Ekström accepterar utan att argumentera. Foto: Beatrice Graalheim.

Kostsamt med dålig koll på ramavtal

Det kostar att inte ha koll på villkoren i sina egna ramavtal. Huge Bostäder döms till 220 000 kronor i böter efter att ha avropat mer än tillåtet.

Huddinge kommuns bostadsbolag har avropat vvs-jobb för närmare tre miljoner kronor från ett ramavtal med högsta beloppsgräns på en miljon kronor per avrop. Konkurrensverket, som tog Huge Bostäder till domstol, menar att upphandlingen borde ha annonserats.

I en färsk dom går förvaltningsrätten på övervakande myndighets linje och dömer ut 220 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

– Vi ska naturligtvis följa de upphandlingsregler som finns. Det är viktigt att alltid vara uppmärksam på beloppsgränser och villkor i avtalen så att den här typen av fel inte sker, säger Karin Strömberg Ekström, vd för Huge Bostäder.

På ett sätt skiljer sig denna dom från andra mål om upphandlingsböter. Huge har av domstolen förelagts att yttra sig över Konkurrensverkets ansökan om upphandlingsskadeavgift, men har avstått från att göra det.

Normalt brukar myndigheter som misstänks för otillåtna direktupphandlingar argumentera för sin sak. Eller i alla fall försöka förklara omständigheterna.

Domstolen går på Konkurrensverkets utredning och under den har bostadsbolaget inte fört fram något av de undantag som finns för att slippa annonsera. Det framgår också att det vid avtalets tecknande var känt att kontraktsvärdet översteg miljonen.

– Vi accepterar domen och kommer inte att överklaga den, säger Karin Strömberg Ekström.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *