Solsund
Solsund vid kaj i Oskarshamn. Foto: Mostphotos.

Konkurrensverket skriver färjglatt brev

Oskarshamns och Borgholms kommuner får brev med glädjande innehåll från Konkurrensverket. Övervakande myndighet avskriver utredningen av det ekonomiska stödet till färjan mellan Öland och fastlandet.

Sedan år 2004 har Oskarshamn haft färjeförbindelse med Byxelkrok på Öland under somrarna. I samband med att fartyget Solsund tidigare i år fick nya ägare gick Oskarshamns kommun och Borgholms kommun in med marknadsföringsbidrag.

Stödets storlek och avtalets längd, fyra år, fick Konkurrensverket att inleda ett tillsynsärende. Oskarshamns skattebetalare sponsrar linjen med 315 000 kronor per år från och 235 000 kronor per år kommer från Borgholm.

Syftet med utredningen var att ta reda på om det skett någon överträdelse av upphandlingslagstiftningen. Enligt Konkurrensverket prioriterades ärendet för att man bedömde att resultatet av tillsynen skulle kunna ha allmänpreventiv effekt och dessutom ge vägledning kring upphandling av kollektivtrafik.

Trots att kommunerna ställt vissa krav på rederiet, kring tidtabell och drivmedel, avskriver Konkurrensverket ärendet. I beslutet noteras att de utredningsinsatser som krävs inte är motiverade sett till övervakade myndighets möjligheter att nå önskat resultat.

Samtidigt får kommunerna en brasklapp. Att ärendet avskrivs innebär inte att ställning tagits till om agerandet är tillåtet enligt upphandlingslagstiftningen.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *