Camilla Hangård
Camilla Hangård upprepar inte fjolårets fadäs. Foto: Monica Ryttmarker.

Direktupphandlingssyndare gör rätt

Skolinspektionen direktupphandlade i fjol upphandlingskonsulttjänster över brytgränsen. Eftersom myndigheten behöver hjälp även framöver görs nu en ramavtalsupphandling.


Marknaden för upphandlingskonsulter är hårt konkurrensutsatt. Mot bland annat den bakgrunden är korrekta upphandlingar – där de olika aktörerna får vässa sina erbjudanden – särskilt viktiga.

Inköpsrådet har i flera artiklar berättat om hur SKL Kommentusägda Affärsconcept direktupphandlats. Inte oväntat finns det även konkurrenter som anlitats utan att regelverket hedrats.

Skolinspektionens köpte under 2015 tjänster av Colligio till en kostnad av närmare en miljon kronor.

Camilla Hangård, avdelningschef vid Skolinspektionen med ansvar för bland annat upphandling, berättar att inspektionen i regel inte gör så många inköp per år. Därför behövs konsulthjälp när man ibland har mer komplexa köp.

– Under 2015 köpte vi mer konsulthjälp än vi förutsett och det totala beloppet kom att överstiga upphandlingsgränsen. Det förstås inte bra.

Skolinspektionen är dock inte sämre än att man kan förändra ett dåligt beteende. Så här säger Camilla Hangård:

– Eftersom jag bedömer att vi även framöver har behov av konsultstöd kommer vi under hösten att annonsera en ny ramavtalsupphandling avseende upphandlingskonsultuppdrag.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *