Jonas Schneider
Jonas Schneider inleder nyckeldialog. Foto: Olof Holdar.

Gör låset till en nyckelfråga

Familjebostäder siktar på nyckelfrihet år 2025. Marknadens låsleverantörer bjuds nu in till dialog och därefter väntar upphandling av smarta lås som tjänst.

Familjebostäder, som ägs av Stockholms stad, planerar att bli nyckelfria. Idag har 85 procent av fastigheternas portar elektroniska lås och det här blir bolagets nästa steg. Målet är att etappvis införa elektroniska lås på alla lägenhetsdörrar fram till år 2025.

Enligt Jonas Schneider, vd för Familjebostäder, pekar på samhällsutvecklingen med ökad grad av digitalisering och ny teknik som skapar nya förväntningar och krav hos hyresgästerna:

– E-lås ökar tryggheten och kan utveckla servicen för våra hyresgäster, samtidigt som vi kan effektivisera arbetssätt kring dagens nyckelhantering.

Familjebostäder bjuder inför sin upphandling in låsaktörerna på marknaden till en inledande dialog. Bolaget har en förhoppning om att leverantörerna ska gå samman och hittar nya innovativa gemensamma lösningar som motsvarar bolagets behov.

– Vi ger oss ut och prövar marknaden och vi hoppas kunna sluta ett avtal med rätt leverantör under hösten. Därefter sker ett etappvis införande av låsen i hela fastighetsbeståndet, säger Susanne Kilgren, chef för digital utveckling vid Familjebostäder.

E-lås beskrivs som enkelt och tryggt. Om nyckeln tappas bort är det lätt att spärra den och få en ny kod. Hyresgästerna i de närmare 20 000 lägenheterna kan också välja att släppa in närstående, leverantörer eller till exempel hemtjänst i lägenheten även när de inte är hemma.

För Familjebostäder finns det också mervärden. Dagens nyckelhantering är både kostsam och tidskrävande.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *