Boden
Theresa Hägglund och Claes Nordmark prisas av LRF:s Jenny Karlsson och Lars Eriksson. Foto: Bodens kommun.

Bodens målmedvetenhet får pris

Bodens politiker vill se mer närproducerat på tallrikarna. Nu prisas kommunen av LRF för att allt mer av maten upphandlas från lokala leverantörer.

Bodens kommun köper allt mer mat från lokala livsmedelsleverantörer. Under de senaste tre åren har kommunen ökat andelen närproducerad mat från 32 procent till 38 procent. För detta prisas man av LRF Norrbotten med ut diplomet ”Innovativ upphandling”.

– När kommuner går före och visar vägen vill vi uppmuntra detta, säger Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten.

Enligt beslut i kommunfullmäktige ska kommunen möjliggöra för lokala livsmedelsproducenter att leverera. Sedan har, som kommunalrådet Claes Nordmark uttrycker saken, kompetenta tjänstepersoner gjort verkstad av det beslutet.

– Det är viktigt att värna om utvecklingen på landsbygden, att tänka på självförsörjningsgraden i länet och att skapa arbetstillfällen. Vi vill att våra inköp ska bidra till en hållbar livsmedelsproduktion, säger han.

Upphandlingarna öppnas för små aktörer som Svantes Vilt & Bär i Harads genom uppdelning i områden. Företag kan till exempel leverera enbart till exempel viltkött, köttfärs, potatis eller grönsaker och köra varorna till leveransställen eller få dem hämtade.

– Vi har lyckats för att vi har ställt väldigt hårda hållbarhetskrav och i vissa fall även efterfrågat enbart svenska produkter, säger Theresa Hägglund, upphandlingschef vid Bodens kommun.

Hon poängterar att arbetet är bara påbörjat:

– Vi kommer att utöka våra lokala upphandlingar ytterligare, i så stor utsträckning det är möjligt.

LRF har under lång tid lyft det problematiska med att det offentliga upphandlar livsmedel som producerats på sätt som är förbjudna i Sverige. Många kommuner har då hänvisat till lagen om offentlig upphandling.

Theresa Hägglund menar att LOU innebär begränsningar, men att det finns sätt att lyckas:

– För oss har det varit viktigt att ha en god dialog med producenter och leverantörer, en tydlig målsättning från politiken och en verksamhet som är villig att anpassa sig.

Boden arbetar också för en levande landsbygd genom sina skafferiavtal. På dessa avtal får lanthandlare i byarna sälja livsmedel till förskolor, skolor och äldreboenden.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *