Catharina Monstein
Glad pristagare vid Almegas upphandlingsdag. Foto: Anna Magnberg.

Anbudspris för nytänk och förstudie

Catharina Monstein vid Täby kommun är vinnare av årets Anbudspris. Hennes upphandling av driften av Tibblehemmets äldreboende, där enbart kvalitet utvärderades, föregicks av en genomtänkt förstudie.

Catharina Monstein var ansvarig upphandlare när Täby kommun upphandlade driften av Tibblehemmet. För den insatsen prisas hon idag med 2019 års Anbudspris.

– Jag är oerhört hedrad och tacksam över att en jury, beståendes av representanter från marknadens olika branscher, vill lyfta en upphandling inom välfärdsområdet äldreomsorg, säger hon.

Priset delas ut av leverantörssidan till en upphandlare eller avtalsförvaltare som engagerat sig genom att vidga sin syn till att omfatta mer än bara den upphandlande myndighetens behov.

Enligt juryn gjordes upphandlingen med ett nytänkande förhållningssätt. Stor vikt lades vid att hitta kvalitativa utvärderingskriterier som både var förenliga med LOU:s grundprinciper och kunde ligga till grund för ökad kvalitativ effekt under avtalstiden.

Bedömningen är att Catharina Monstein på ett föredömligt sätt genomfört en förstudie som inte enbart bestod i dialog med leverantörerna – utan även med slutanvändarna av tjänsten. På detta sätt kunde upphandlaren på bästa sätt förstå de faktiska behoven.

– Priset är en bekräftelse på hur oerhört viktigt det är, för både köp- och säljsidan, att satsa på en god, tydlig och respektfull dialog innan, under och efter upphandlingsprocessen.

Tjänsten upphandlades till fast pris där enbart kvalitet utvärderades. Juryn sätter extra stort värde på att upphandlaren valde att utvärdera en ny kvalitetsparameter som tidigare inte utvärderats i denna bransch: hur leverantören avser att höja och utveckla personalens kompetens.

Övriga nominerade var Petter Cederbrink från Jönköpings kommun och region Skånes Helena Ekwall. Jönköpings kommun nominerades för en upphandling av vuxenutbildning medan Region Skåne var aktuell med en städupphandling.

Anbudspriset har delats ut årligen sedan år 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *