Hundfordon
Nya hundfordonet. Foto: Lars Hedelin.

Bättre komfort i polisens nya bur

Konkurrensutsättning ger polisens hundförare och hundar en bättre miljö. Det första av 300 nya hundfordon, till en sammanlagd kostnad av en kvarts miljard, har levererats.

Länsstyrelsen i Skåne dömde redan år 2014 ut polisbilarnas hundburar. Jordbruksverket gav dispens fram till utgången av 2022 mot löfte från polisen om att byta till större burar – som inte får plats i nuvarande fordon.

Nu har de sju första av totalt cirka 300 nya hundfordon levererats. Fordonen är specialbyggda och kostar omkring 800 000 kronor styck.

– Det här är bra för såväl hundförarna som för hundarna och det innebär att vi får ännu större möjlighet att på ett snabbt och säkert sätt komma till de platser där vi behövs för att rädda liv, säger Klas Johansson, processägare för polishundverksamheten i Sverige.

Affären gick efter konkurrensutsättning till Volkswagen. Den nya bilen, som baseras på modellen Amarok V6 Tdi, byggs av Euro-Lans som är en del av Nordic Vehicle Conversion.

− Inledningsvis kommer vi att tillverka två bilar per vecka, för att successivt öka produktionen till fem bilar i veckan, säger Jan Svensson, teknisk säljare vid Euro-Lans.

Till kraven hörde att fordonen skulle ha ett baksäte och rymma två hundburar. Hög markfrigång, fyrhjulsdrift, tillräcklig motorstyrka, bra bromsar och en god arbetsmiljö, både för hundar och för hundförare, hörde också till kravbilden.

Det är möjligt att från förarsätet ha koll på hundarna via en kamera i burarna. Temperatur, ljus och luftfuktighet kan regleras på displayen i framsätet – allt för att ge hundarna en så bra miljö som möjligt.

Polisen använder hund vid omkring 35 000 uppdrag per år. I 1 100 av de fallen handlar det om att leta efter försvunna personer. Hundarna räddar cirka hundra liv varje år.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *