Henrik Jordahl
Henrik Jordahl ser förändringar på den offentliga marknaden. Foto: Karl Gabor.

Tusen miljarder: storföretag tar mest

Det sammanlagda värdet av alla offentliga upphandlingar har passerat tusen miljarder kronor. Storföretagen kapar åt sig mest av kakan där välfärdsindustrin knappar in på de byggjättar som brukat dominera.


I fjol passerade värdet av samhällets inköp för första gången tusen miljarder kronor. Det framgår av Dagens Samhälles kartläggning Den offentliga marknaden som sker för sjätte året i rad.

Enligt beräkningarna uppgår omsättningen till totalt 1 003 miljarder kronor, inklusive de köp som görs av offentligt ägda bolag. Detta motsvarar ungefär en fjärdedel av Sveriges bruttonationalprodukt. Doublecheck har beräknat fjolårets marknadsvärde till 844 miljarder kronor.

Landets tre byggjättar är fortfarande i en klass för sig. Tillsammans rakade Skanska, Peab och NCC (etta, tvåa och trea på listan över de största leverantörerna) in över 40 miljarder kronor under 2015 från offentliga projekt.

Fast ökande köp av bland annat privat välfärd håller på att definiera om marknaden. De offentliga inköpen av privata tjänster inom vård, skola och omsorg ökade under fjolåret med sex procent.

– Valfrihetssystemen har visat sig driva på och underlätta etableringar genom att människor väljer de privata alternativen, förklarar Henrik Jordahl, docent och programchef vid Institutet för näringslivsforskning.

De tre största branscherna är byggbolag och teknikkonsulter, IT samt kollektivtrafik. Därefter kommer omsorg, skola, läkemedel, fastigheter och sjukvård.

Storbolagen tar en allt större andel av de offentliga kontrakten. År 2010 var de 100 största bolagens andel 17 procent, i fjol hade den andelen ökat till 21 procent.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *