Dan Sjöblom
Dan Sjöblom skickar sitt hundrade böteskrav. Foto: Dan Sjunnesson.

Herrljunga får hundrade böteskravet

Konkurrensverket har lämnat in sin hundrade ansökan om upphandlings­skadeavgift. Herrljunga kommun krävs, för andra gången, på böter.


För andra gången krävs nu Herrljunga kommun på upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling. Konkurrensverket har vänt sig nu till förvaltningsrätten med ett böteskrav på 50 000 kronor.

Den nu aktuella överträdelsen gäller inköp av bemanningstjänster för telefoni och telefonväxel vid tre tillfällen under 2015. Avtalen utgör direktupphandlingar av samma slag. Det sammanräknade kontraktsvärdet uppgår till drygt 1,2 miljoner kronor, vilket är över gränsen för direktupphandling som fram till årsskiftet var 505 800 kronor.

Kommunen har denna gång anmält överträdelsen till Konkurrensverket på eget initiativ. Därför yrkar övervakande myndighet ett lägre belopp än vad som annars hade varit fallet.

– Det är positivt när den som upptäcker fel i den egna organisationen tar initiativ till att upplysa oss om dessa, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Räknat från lagskärpningen för fem år sedan är detta ansökan nummer hundra från Konkurrensverket till en förvaltningsrätt med krav på att en upphandlande myndighet ska dömas till upphandlingsskadeavgift.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *