Domstolarna börjar komma ikapp

Förvaltningsrätterna blir allt bättre på att uppfylla målsättningen om att 75 procent av samtliga avgjorda mål inte ska ta längre tid än sex månader. I fjol kortades omloppstiderna för fjärde året i rad.

Kommentus metodhandboken

I fjol minskade skillnaden mellan inkomna och avgjorda mål vid svenska domstolar. Balanserna är faktiskt de lägsta under 2000-talet.

Hälften av förvaltningsrätterna minskade sina balanserade mål, bland annat de fyra största förvaltningsrätterna: i Stockholm, Göteborg, Malmö och Linköping. På förvaltningsrätterna i Falun, Härnösand och Uppsala ökade balanserna under 2015 – trots extra resurser.

Även omloppstiderna, det vill säga den tid det tar från att ett mål kommit in till att det avgjorts, minskade. Sett som en helhet mötte förvaltningsrätterna regeringens mål som går ut på att 75 procent av samtliga avgjorda mål (exklusive förtursmål och migrationsmål) inte ska ta längre tid än sex månader att avgöra.

Fjolårsresultatet är just 6,0 månader, vilket är en förbättring med 0,4 månader jämfört med år 2014. Omloppstiderna har i takt med allt lägre balanser minskat fyra år i rad och med totalt fyra månader sedan högsta noteringen år 2011.

I Domstolsverkets årsredovisning för 2015 konstaterar generaldirektör Martin Holmgren också att skillnaderna mellan enskilda domstolar har minskat. Tidigare år har ett antal enskilda domstolar stuckit ut med mycket långa omloppstider.

Om vi tittar på enskilda förvaltningsrätter varierade tiden i fjol mellan 5,2 och 8,7 månader.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *