Thomas Idermark
Thomas Idermark rullar igång standardarbetet. Foto: Sten Jansin.

Sverige driver ny upphandlingsstandard

Sundare upphandling inom hela EU är målsättningen för SIS. Om två år ska den nya standarden för integritet och ansvarighet inom offentlig upphandling stå klar.


I EU-kommissionens strävan om en effektivare inre marknad har standardisering inom offentlig upphandling hög prioritet. Swedish Standards Institute, SIS, ska leda arbetet med att ta fram en europeisk standard med inriktning på integritet och ansvarighet inom offentlig upphandling.

– Vi är mycket glada och förväntansfulla över att leda detta arbete eftersom offentlig upphandling utgör ett så stort och viktigt område samt att Sverige länge varit framstående på området, säger Thomas Idermark, vd på SIS.

Startskottet för projektet gick förra veckan. Den europeiska standardiseringsorganisationen CEN:s medlemsländer gav då sitt klartecken till SIS.

Farshad Akhondi är huvudansvarig projektledare på SIS. Han säger att det finns utmaningar i att nå enhetlig internationell kvalitet på området integritet och ansvarighet inom offentlig upphandling.

– Nu får Sverige stor chans att påverka och leda. Det känns spännande att få chansen att driva detta projekt tillsammans med svenska intressenter.

Uppdraget syftar till att underlätta implementeringen av EU:s upphandlingsdirektiv i de olika länderna. Till målen hör också att främja förutsättningarna för en sund och effektiv offentlig upphandling både inom Sverige och hela EU.

Storbritannien, Rumänien, Finland och Norge har redan röstat ja till att delta i arbetet. SIS räknar med att fler länder ansluter när ett bearbetat förslag ligger på bordet. Rent praktiskt kommer ett första konstituerande möte att hållas i Stockholm till sommaren.

Björn Nilsson, vice projektledare vid SIS, är övertygad om att en standard kring integritet och ansvarighet kommer att leda till en rad förbättringar av den offentliga upphandlingen:

– Det handlar om sådant som att stärka förtroende och tillit till den offentliga upphandlingsverksamheten, förbättra konkurrens och intresse från leverantörer till att delta i offentliga upphandlingar,

Det finns redan idag en standard för hållbara inköp. Denna nya europeiska standard beräknas vara klar år 2021.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *