Sedeltryck
Sedeltrycket flyttar till Storbritannien. Foto: Riksbanken.

Svenska sedlar flyttar utomlands

Riksbanken gick inte med på att trycka de svenska sedlarna på Malta och sa upp avtalet med Crane. Den nya upphandlingen vanns av De la Rue med tillverkning i Storbritannien.


I våras beslutade sig Crane för att vid kommande årsskifte stänga det anrika sedeltryckeriet i Tumba. För att uppnå skalfördelar koncentreras tillverkningen till Malta.

Detta resulterade i att Riksbanken den 19 juni sa upp kontraktet med sin leverantör av sedlar. Enligt Riksbankens krav ska tillverkningen nämligen ske i norra eller mellersta Europa.

Nu har avtal tecknats avtal med brittiska sedeltillverkaren De La Rue om tryckning av de svenska sedlarna. Riksbanken har mycket stränga krav på både kvalitet och säkerhet.

– Vi är glada att det gick så fort att få en ny leverantör på plats, säger Ann Fridell, chef för enheten för analys och utveckling av betalningar vid Riksbanken.

De La Rue är en av världens största sedeltryckare. Företaget har många länders centralbanker som kunder, till exempel Storbritannien och Island. De svenska sedlarna kommer att tillverkas i just Storbritannien.

– De La Rue är ett välrenommerat företag med stor erfarenhet som varit i branschen i 200 år, så det känns tryggt att de kommer att trycka de svenska sedlarna.

Kontraktet gäller i tre år med en möjlig förlängning på upp till fyra år.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *