Solel
En av allt fler solkraftanläggningar. Foto: Paulina Holmgren.

Solig konsult blev bonus i upphandlingen

Kommunal upphandling av el är inte längre bara en fråga om kilowattimmar. Skellefteå, Malå, Norsjö och Arjeplog får även behövlig strategisk rådgivning om exempelvis solel och laddstolpar.

Easyfairs period 1

När Skellefteå, Malå, Norsjö och Arjeplog gemensamt upphandlade elleverantör togs ett nytt och bredare grepp än tidigare. I stället för att bara upphandla en leverantör av kilowattimmar omfattar det nu ingångna avtalet även konsultation.

Patrik Sundberg, teknisk chef vid Skellefteås största fastighetsbolag Skebo, är en av de ansvariga för upphandlingen. Han säger att man ville säkerställa de totalt sett bästa energilösningarna:

– Detta genom att kombinera upphandlingen av elförsörjning med lösningar för laddinfrastruktur, solenergi och energieffektiviseringar inom våra verksamheter.

Skellefteå Kraft blir från och med nästa år partner i energifrågor till de fyra kommunerna Utöver elen ska företaget även leverera konsultation kring energieffektivisering, solceller och laddstolpar.

Tanken är att Skellefteå Kraft ska kunna ge strategiska råd i ett tidigt skede till exempel vid etablering av solenergianläggningar eller när laddstationer för elfordon skall anläggas. Dessutom faller kommunerna under lagen om energikartläggning för stora företag vilket gör det relevant att upphandla en partner som kan erbjuda även detta.

Peter Falkman, affärsenhetschef för krafthandel vid Skellefteå Kraft:

– Vi är stolta över att ha vunnit en så framsynt upphandling i konkurrens med andra energiföretag i Sverige.

Den fysiska elleveransen omfattar 125 GWh el som förbrukas i de fyra kommunernas sammanlagt över 2 000 anläggningar. Avtalet gäller i fyra år.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *