Alejandro Firpo
Statssekreterare med upphandlingsansvar. Foto: Regeringskansliet.

Vill se upphandlingsreformer få effekt

Ardalan Shekarabi får en upphandlingsintresserad statssekreterare. Alejandro Firpo ser stora möjligheter till förbättring inom området och lovar att engagera sig för att de reformer som genomförts ska ge effekt.

Easyfairs period 1

I rollen som politiskt sakkunnig på finansdepartementet arbetade Alejandro Firpo mycket med de nya upphandlingslagarna. Som ny statssekreterare avlastar han nu Annelie Roswall Ljunggren som hittills varit ensam statssekreterare hos civilministern.

I ett pressmeddelande skriver Ardalan Shekarabi att han är stolt över att få fortsätta jobba tillsammans med en så kompetent och erfaren person som Alejandro Firpo:

– Han har en bred erfarenhet från olika delar av den statliga förvaltningen och han drivs av förbättringsarbete, vilket passar utmärkt på finansdepartementet.

Vad gör dig så intresserad av upphandlingsfrågor?

– Offentliga inköp genomsyrar stora delar av vårt samhälle och jag är övertygad om att det finns stor förbättringspotential inom det här området, säger Alejandro Firpo till Inköpsrådet och betonar att han verkligen fram emot att kunna fördjupa sig ytterligare i upphandlingsfrågor.

Han förklarar att regeringens reform vilar på tre ben: myndighet, strategi och lagstiftning.

– Nu fortsätter arbetet med att se till att dessa reformer får avsedd effekt.

På frågan om vilka frågor som engagerar i närtid svarar Alejandro Firpo att han ska lägga stort fokus på att Upphandlingsmyndigheten blir den stödmyndighet vi vill ha – en myndighet som ligger i framkant och utvecklar den offentliga upphandlingen.

– Ytterligare en sak som regeringen kommer att fortsätta att arbeta med är att det utrymme för flexiblare och effektivare förfaranden som den nya upphandlingslagstiftningen medger används fullt ut.

Som statssekreterare får han mer än upphandling på sitt bord. Till ansvarsområdena hör också frågor som rör spel (där en statlig utredning just presenterats), omlokalisering av myndigheter samt Agenda 2030.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

En reaktion på ”Vill se upphandlingsreformer få effekt

  1. Bra att det finns intresse och fokus på upphandlingsområdet. Det vore ännu bättre att man avsatt tillräckligt med resurser till både förvaltnings- och kammarrätter. Den allt längre handläggningstiden får med sig en hel del oönskade effekter. Vi måste få snabbare domslut för att skapa goda affärer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *