Ardalan Shekarabi
Jobbar för att rädda lagförslaget. Foto: Bo Nordlin.

Upphandlingspolitiskt extremhet dag

Under en upphandlingspolitiskt het torsdag jobbade Ardalan Shekarabi för att rädda regeringens förslag till upphandlingslagar. Samtidigt mjuknar moderaterna kring vinster i välfärden.


Under torsdagen besökte Ardalan Shekarabi finansutskottet. Civilministern var inbjuden av utskottets socialdemokratiske ordförande Fredrik Olovsson för att söka stöd för regeringens förslag till nya upphandlingslagar – som sedan Sverigedemokraterna svängt i frågan inte längre har majoritet i riksdagen.

– Jag vill förklara hur processen har sett ut, hur vi har gått till väga och vad EU kräver av oss, sa han till Dagens Industri innan mötet påbörjades.

Finansutskottet har att bereda lagförslaget innan omröstning sker i riksdagen i slutet av november. Alliansen, som hela tiden varit tveksamma till lagförslaget, har i en följdmotion lanserat ett motförslag. Allianspartiernas linje är att avslå de delar av förslaget som rör villkor i nivå med kollektivavtal.

– Centerpartiet påtalade tidigt att detta blir en byråkratisk koloss som dessutom stänger ute lite mer än hälften av alla företag från offentlig upphandling. För dessa behövs enklare regler för att delta i upphandlingar, inte krångligare, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström.

Under en upphandlingspolitiskt extremhet torsdag var upphandling också ett tema under riksdagens frågestund. Detta samtidigt som Moderaterna går ut och söker en bred politisk överenskommelse, över blockgränsen, i frågan om vinster i välfärdsföretag.

Partiet slår fast att bristande kvalitet i upphandlade välfärdsverksamheter aldrig kan accepteras. Det slås fast att dålig kvalitet i företag som går med vinst närmast är att betrakta som bedrägeri mot skattebetalarna.

Moderaterna vill skärpa sanktionsmöjligheterna med möjlighet att begränsa vinstuttag. Även om idén om ett generellt vinsttak avvisas ska den som inte levererar kvalitet inte kunna ta ut vinst.

– Ingen har rätt att driva välfärd som sviker, poängterar partiledaren Anna Kinberg Batra.

Mycket talar alltså för att det politiska kaos som präglat arbetet med de nya upphandlingslagarna kan undvikas när det gäller välfärdsvinsterna.

Om två veckor, den 8 november närmare bestämt, ska Ilmar Reepalu presentera sin utredning kring vinsterna i välfärden. Till den diskussionen bjuder nu Ardalan Shekarabi in allianföreträdarna.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *