Bo Nordlin, chefredaktör och grundare, Inköpsrådet

Shekarabis förseningar skapar problem

UPPDATERAD. KRÖNIKA Det tar tid för upphandlingsministern. Det har varit försening efter försening på viktiga områden. Förseningar som får negativa konsekvenser för offentlig upphandling, skriver Bo Nordlin i en krönika.

Vad än Ardalan Shekarabi företar sig tycks det bli förseningar, åtminstone inom upphandlingsområdet.  Kanske är han betydligt effektivare i sina andra ansvarsområden – det vet jag inget om.  Men när det gäller upphandlingar är det allt som oftast förseningar.

En av Ardalan Shekarabis hjärtefrågor var att lägga upphandlingsstödet i en separat myndighet. Den startade den 1 september 2015, men den ordinarie generaldirektören var inte på plats förrän sju och halv månad senare.

Det verkar bli ytterligare ett kapitel i följetongen med propositionen för nya LOU och LUF. Fram till och med början av det här året skulle lagen vara införd och klar till 1 april. I början av året kom besked att lagen blir försenad, men åtminstone propositionen skulle vara klara i april. Så blev det inte. Nytt besked var att propositionen kommer före riksdagens sommaruppehåll. Denna deadline passeras först på onsdag den här veckan, men mycket talar för att det blir en försening igen.  Uppdatering: propositionen presenterades på onsdagen, på sista dagen före riksdagen sommaruppehåll.

Den nationella upphandlingsstrategin är ytterligare en hjärtefråga för Ardalan Shekarabi. Strategin skulle vara klar i januari eller februari. Nu är beskedet att den ska vara klar ”snart”. När vi ber Ardalan Shekarabi om kommentarer till förseningen får vi bara tomma och intetsägande svar.

Det är flera problem med förseningarna. En försenad proposition ger kortare förberedelsetid för dem som ska använda de nya lagarna, om införandet inte på nytt flyttas fram. Det ger å andra sidan andra problem.

Statskontoret utvärderar införandet av Upphandlingsmyndigheten och konstaterar i sin delrapport att det finns mängder av problem i den nya myndigheten, problem som bottnar i att det inte finns någon ordinarie generaldirektör på plats. Så här skriver Statskontoret i sin delrapport:

”Statskontoret bedömer att en betydande del av de problem som vi har uppmärksammat beror på att myndigheten har saknat ordinarie och permanenta chefer”.

Förseningarna får också följdeffekter för andra reformer. Vi har fortfarande inte sett några förslag från regeringen kring reglerna för överprövningar, trots att en utredning är färdig sedan 15 månader tillbaka. Ardalan Shekarabi vill reformera upphandlingslagarna under EU:s tröskelvärde. Här finns inte ens utredning tillsatt.

Bo Nordlin

Om Bo Nordlin

Grundare och chefredaktör för Inköpsrådet. Bo Nordlin har även grundat Upphandling24 och varit dess chefredaktör fram till september 2015.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *