Ardalan Shekarabi
Ardalan Shekarabis tidsplan för propositionen spricker. Foto: Anders Löwdin.

Shekarabi fortsätter som civilminister

Ardalan Shekarabi sitter kvar som civilminister i den nya regering som presenterats idag. Utöver ansvar för offentlig upphandling kommer han att greppa konsumentpolitiska frågor.


Inför Stefan Löfvens presentation av den nya regeringen har det spekulerats kring stora ommöbleringar. Sammanlagt sex nya ministernamn och ett nytt infrastrukturdepartement blir det, men på finansdepartementet råder personellt status quo.

Magdalena Andersson får förnyat förtroende som finansminister. Övriga statsråd på departementet är, som tidigare, Ardalan Shekarabi och Per Bolund som biträdande finansminister.

Ardalan Shekarabi blir fortsatt ansvarig för offentlig upphandling. På hans bord hamnar nu också frågor som rör konsumentpolitik. Dem hade Per Bolund tidigare tidigare hand om, men eftersom han nu tar sig an bostadsfrågor behövdes avlastning. Spelpolitik, statlig förvaltning samt kommuner och regioner ingår också i Shekarabis domän.

Fast den civilminister som under tidigare mandatperiod aktivt argumenterat för vinsttak inom vården kommer att bli rätt kringskuren. I alla fall på just den punkten.

Enligt det 73-punktersprogram som ligger till grund för överenskommelsen med Centern och Liberalerna lovar regeringen att inte driva eller arbeta vidare med förslag om vinstförbud. Stopp sätts också för andra förslag med syftet att införa vinstbegränsningar för privata aktörer i välfärden. Istället ska höga kvalitetskrav vara styrande.

I överenskommelsen slås det fast att regeringen ska verka för att göra det enklare att boka utlandsresa med tåg. Trafikverket ges i uppdrag att upphandla nattåg med dagliga avgångar till flera europeiska städer.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *