Rundade riksdagen vid upphandling

Sjöfartsverket föregrep riksdagens beslut. Konstitutionsutskottet anser att verkets upphandling inte står i överensstämmelse med regeringsformen.


Näringsdepartementet har brustit i hanteringen vid Sjöfartsverkets uppmärksammade upphandling av räddningshelikoptrar. Det slår Konstitutionsutskottet fast idag och ger dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd kritik.

Verkets beslut i oktober 2012 om att upphandla AW139-helikoptrarna från Agusta Westland föregrep riksdagens beslut om investeringsplan och låneram. Konstitutionsutskottet, som behandlat sammanlagt 48 anmälningar från riksdagsledamöterna, påpekar enigt att det agerandet inte står i överensstämmelse med regeringsformen.

Regeringskansliet var enligt granskningen tidigt medvetet om att Sjöfartsverket ville köpa nya helikoptrar. Vikten av att dialogen med myndigheterna sköts på rätt sätt poängteras, något som inte skett i denna affär med bland annat en rad odokumenterade möten.

Utskottet anser också att det är olämpligt att tjänstemän inom Regeringskansliet använder sig av privata e-postadresser vid korrespondens med leverantör och verk. Om det ändå skulle ske så är det viktigt att meddelandena hanteras enligt de rutiner som gäller för registrering av handlingar.

Konkurrensverket inledde i april 2015 en utredning för att klarlägga om Sjöfartsverkets hållit sig inom ramen för upphandlingslagstiftningen. Den granskningen pågår fortfarande. Riksrevisionens granskning av Sjöfartsverkets upphandlingsverksamhet påvisar brister.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *