Proposition klar innan sommaren

Regeringen lovar att ha upphandlingspropositionen klar innan riksdagens ledamöter tar sommarlov. Mycket arbete återstår och frågan är om Lagrådet än en gång ska fördröja processen?

Kommentus metodhandboken

Beskeden från regeringen kring tidplanen för upphandlingslagarnas införande har skiftat. Så sent som i december i fjol var målet att det EU-anpassade lagpaketet skulle träda i kraft den första april i år, alltså med några veckors marginal innan EU:s deadline.

Den 12 februari sköt Lagrådet den planen i sank. Kritiken mot lagrådsremissen var omfattande. Civilminister Ardalan Shekarabi tvingades att skjuta fram införandet av nya LOU, LUF och LUK. Tidpunkten justerades till senast den 1 januari 2017.

Tidigare i år var planen att överlämna propositionen i april. Nu gällande tidplan säger att det ska ske innan riksdagens sommaruppehåll. Med bara en knapp månad kvar fram till det sommarlovet, som påbörjas den 23 juni, arbetas det intensivt med propositionen:

– Vår tidsplan är fortfarande att lämna propositionen till riksdagen innan sommaruppehållet, säger Jenny Jensen, tillförordnad chef för enheten för upphandlingsrätt vid avdelningen för offentlig förvaltning på finansdepartementet.

Lagrådet, som tog åtta månader på sig att granska lagförslaget, fick under gårdagen de kompletterande delar som rör krav enligt kollektivavtal på sitt bord.

– Den lagrådsremiss som beslutades igår lämnas till Lagrådet och ska därefter in i den stora proppen som redan varit hos Lagrådet, förtydligar Jenny Jensen. Detta finns alltså med i vår tidsplan.

Enligt tågordningen ska propositionen, när den är färdig, lämnas över till riksdagen. Innan votering kan ske i kammaren ska den dessutom hinna behandlas av finansutskottet.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *