Lugnet
Nytt skid-VM på Lugnet tidigast år 2025. Foto: Ulf Palm.

Oro för nytt upphandlingsslirande

Skidgeneralen ville inte ”störas” av offentlighetsprincip och LOU. När han nu utreder förutsättningarna för ett nytt VM-arrangemang i Falun finns det en oro för att upphandling än en gång ska hamna i skymundan.


Falu kommun fick kritik för att ta alltför lätt på lagen inför Skid-VM 2015. Sveriges Radio P4 Dalarna presenterade bland annat mejlkorrespondens från VM-generalen Sven von Holst som visar på en vilja att styra inköpen utan att ”störas” av offentlighetsprincip och LOU:s krav på annonsering.

Nu utreds förutsättningarna för ett nytt skid-VM i Falun. Att utredningsuppdraget gått till Sven von Holst upprör flera lokalpolitiker.

– Nu ska några få personer handskas med detta, däribland von Holst, och det blir som ett vänskapskorruptionens växthus och det saknas insikt vad lagen om offentlig upphandling går ut på hos ledande politiker, säger liberalen Svante Parsjö Tegnér till Dala-Demokraten.

Bakom utredningen står bolaget Beyond skiing där Falu kommun idag äger tio procent. Svenska skidförbundet dominerar med 70 procent av aktierna medan Visit Södra Dalarna har 20 procent.

Från Faluns sida sitter kommundirektör Dan Nygren med i styrelsen. Där är han kommunens ende representant:

– Det är bolaget som har tagit initiativet till att utreda förutsättningarna, inte Falu kommun.

Dan Nygren tycker att det känns bra att Sven von Holst fått uppdraget, då han verkligen är insatt i ämnet. Skid-VM 2015 blev en publikframgång.

– Utredningen syftar till att se om och när ett skid-VM i Falun kan bli aktuellt igen. En ansökan från Faluns sida måste dock föregås av ett beslut i kommunfullmäktige.

Flera uppmärksammade inköp i samband med färdigställandet av VM-arenan på Lugnet fick Konkurrensverket att starta en utredning. Den lades dock ned.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *