Karolina Wallström
Karolina Wallström är kritisk. Foto: Liberalerna.

”Omöjlig upphandling att buda på”

Debatten går het kring hur det är möjligt att elva av elva anbud i Örebro kommuns upphandling kunde underkännas. Otydliga och onödiga krav menar den liberala oppositionsledaren Karolina Wallström.

Statistiskt var Örebro kommuns upphandling av nytt valfrihetssystem inom hemvården en stor framgång. Hur ofta kommer det in elva anbud i en och samma upphandling? Enligt statistik från Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten ligger snittet i kommunala upphandlingar på blott 3,9 anbud.

Upphandlingen sticker ut på ytterligare ett sätt. Inget enda av inlämnade anbud levde upp till kraven.

Karolina Wallström är liberal oppositionsledare inom Programnämnd Social välfärd vid kommunen. Hon är inte förvånad över att upphandlingen avbryts:

– Jag har blivit kontaktad av flera företag inom området som funnit anbudet omöjligt att svara på.

Hon anser att processen gått för fort.

– Det fanns delar i kraven som var otydliga och onödiga. Vi kan inte ställa högre krav än de på vår egen hemvård.

Invändningarna är i och för sig inte oväntade. Liberalerna står kritiskt till hur Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styr kommunen. I denna fråga har partiet under hela processen velat fortsätta att utveckla LOV istället för att byta till LOU.

– Detta för att värna om örebroarnas rätt att välja utförare. Huvudsyftet har varit att utveckla både kvalité, bredd och effektivitet.

Nu hoppas hon att kommunen kan göra ”om och rätt” och ser fram emot att få diskutera ett nytt förslag som kan ge örebroarna fler bra alternativ.

– Jag ser också framför mig en tydligare upphandling med möjliga krav, men som ändå följer lag. Det är väldigt viktigt att vi ser potentialen i alternativa utförare och ger dem rätt möjligheter att ta ansvar och bli en del av framtidens behov av bra hemvård.

Karolina Wallström ser också principiellt på frågan:

– Det handlar om stöd och samarbete för att nå till ett samhälle där det offentliga möter utmaningarna tillsammans med både näringsliv och civilsamhället.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *