Ardalan Shekarabi kvar i regeringen. Foto: Anders Löwdin.

Inget rubbar Ardalan Shekarabi

Statsminister Stefan Löfvens ommöblering av regeringen påverkar inte upphandlingsområdet. Ardalan Shekarabi sitter kvar på posten som civilminister.

Easyfairs period 1

Civilminister Ardalan Shekarabi blir kvar på posten som civilminister även efter Stefan Löfvens regeringsombildning tidigare idag. De politiska kommentatorer som för några veckor sedan på Inköpsrådet spekulerade kring civilministerns framtid hade alltså rätt.

Aftonbladets Lena Mellin, Ewa Stenberg från Dagens Nyheter och Dagens Industris PM Nilsson bedömde alla att han satt säkert i regeringen.

– SOI ser positivt på att Ardalan Shekarabi även i fortsättningen har ansvar för offentliga inköp. Ardalan har ett stort intresse för att utveckla området och är aktiv i sin roll som civilminister, säger Emma Breheim, ordförande för Sveriges Offentliga Inköpare, SOI.

Ombildningen av regeringen påkallades av att två miljöpartiska ministrars avgång. Stefan Löfven passade på att trimma sitt lag.

– Förändringar har gjorts i olika ministrars portföljer för att vi bättre ska kunna ta oss an centrala frågor, sa Stefan Löfven vid presskonferensen.

Isabella Lövin blir minister för internationell utveckling och klimat samt vice statsminister. Ann Linde blir EU- och handelsminister (Nordenfrågor hamnar på utrikesminister Margot Wallström). Karolina Skog tar posten som miljöminister.

Peter Eriksson kommer hem från Bryssel för att axla rollen som bostads- och digitaliseringsminister, det vill säga i princip samma område som avgångne Mehmet Kaplan hade.

Ardalan Shekarabi avlastar honom inom ett digitaliseringsområde. Utöver ansvaret för upphandling, spelpolitik, statlig förvaltning och kommuner och landsting får civilministern framöver också digitalisering av offentlig sektor, det vill säga e-förvaltningsfrågorna, på sin lott. På Twitter skriver han:

– Vi har förutsättningarna. Nu ska Sverige bli bäst i världen när det gäller digitalisering av offentlig sektor.

Emma Breheim säger att SOI räknar med att  offentliga inköp även fortsättningsvis ska behandlas som en prioriterad fråga, trots att civilministern nu får ett utökat ansvar i den nya regeringen:

– Digitalisering och e-förvaltning är ett område som till stor del påverkas av fungerande offentliga inköp så kanske kan det utökade ansvarsområdet ge positiva effekter även för oss och våra medlemmar.


Praxisdagen

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *