Åsa Wiklund-Lång
Åsa Wiklund-Lång vill fortsätta att samarbeta. Foto: Jonas Forsberg.

Inget beslut om Gävles sorti

Det blev ingen omedelbar utträdesansökan ur Inköp Gävleborg för Gävle kommun. Oppositionen, som är för fortsatt upphandlingssamarbete, kräver ett bättre beslutsunderlag.


Kampen mellan alliansen och den rödgröna oppositionen kring hur Gävle kommuns upphandlingar ska organiseras framöver fortsätter. Vid senaste kommunfullmäktigemötet gick debatten hög.

Kommunstyrelsens liberala vice ordförande Helene Åkerlind argumenterade för ett utträde ur Inköp Gävleborg:

– Tiderna förändras och det som kändes rätt igår upplevs kanske annorlunda idag.

Hon slog fast att mycket av tyngdpunkten i upphandling för 10, 15 år sedan låg på juridiken. Numera har kraven förflyttats till att sätta verksamheten i fokus och upphandling ses som ett politiskt verktyg.

– Med förändrade krav och ett ökat upphandlingstryck har missnöjet med Inköp Gävleborg växt.

Trots att kommunstyrelsen röstat för ett utträde ur Inköp Gävleborg kunde kommunfullmäktige inte fatta något slutligt beslut. Oppositionen önskade ett bättre beslutsunderlag. I och med att minst en tredjedel av ledamöterna krävde återremittering av ärendet fick de rödgröna sin vilja igenom.

Socialdemokraternas Åsa Wiklund-Lång håller med om att det finns saker som skulle behöva ändras i bland annat kommunförbundets finansieringsmodell. Men hon tycker samtidigt att det är helt fel att sätta ”skurkstämpel” på Inköp Gävleborg.

– Vi bör istället värna och förbättra den inköpskompetens som vi byggt ut tillsammans med grannkommunerna.

Kritik riktas mot de utredningar som gjorts inför Gävles upphandlingsmässiga skilsmässa. De har inte varit särskilt detaljerade när det kommer till kostnaderna. Att gå ur Inköp Gävleborg tar tre år med dubbla kostnader under tiden.

– Det finns verkligen ingenting i utredningen som kan visa vilka kostnader som vi faktiskt kommer att få under utträdestiden och sedan framåt för att bygga upp en egen organisation, säger Åsa Wiklund-Lång.

Utöver övergångskostnaderna ser oppositionen i Gävle kommun risk för att upphandling i egen regi blir dyrare på grund av minskad stordrift. Att behålla kompetensen bland upphandlarna förs fram som ytterligare ett argument för samarbete.

– På sikt blir det billigare, kontrar Helene Åkerlind som ser besparingar från dag ett.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *