Torbjörn Karlsson
Torbjörn Karlsson backar och gör om. Foto: Ingrid Wall.

Hyresundantaget: kanske i alla fall

De storslagna planerna för Thysells före detta möbelvaruhus har hamnat på vänt. Efter att Konkurrensverket intresserat sig för den avsiktsförklaring som Trelleborgs kommun ingått med ägaren utlovas nu en regelrätt upphandling.


Thysells, som grundades redan år 1906, var under många år besöksmagneten framför alla i skånska Anderslöv. Sedan möbelvaruhusets stängning år 2011 har den 34 000 kvadratmeter stora fastigheten stått oanvänd.

I fjol somras ingick Trelleborgs kommun en avsiktsförklaring med fastighetsägaren om att transformera anläggningen till bostäder, förskola, äldreboende och vårdcentral. Entusiasmen för detta stadsutvecklingsprojekt var stor:

– Det är en fantastisk möjlighet att låta Anderslöv växa och ge anderslövsborna tillgång till god service genom hela livet, förklarade Torbjörn Karlsson, kommunstyrelsens ordförande.

En enig kommunstyrelse sa i september ja till projektet som går under namnet Familjens hus. I den gamla möbelaffären med tillbyggnader planerades för mellan 45 och 50 seniorbostäder. Utöver förskola med sju avdelningar skulle det bli tillagningskök, miljörum och bibliotek.

– På den östra sidan får vi möjlighet att bygga mellan 120 och 170 nya bostäder när vi river den gamla lagerbyggnaden.

Fast sedan Konkurrensverket lagt sig i och börjat ställa frågor backar nu kommunen. Inledningsvis ansågs att hyresundantaget i LOU kunde tillämpas, vilket bland annat innebär upphandlande myndighet inte får utöva bestämmande inflytande över uppförandet av byggnaden.

Efter att ha tagit juridisk hjälp har kommunen nu ändrat uppfattning:

– Vi har uppmärksammats på risken för att affären inte är fullt förenlig med upphandlingslagstiftningen, bekräftar kommundirektör Fredrik Geijer.

Enligt avtalet skulle kommunen hyra före detta Thysells möbelvaruhus för cirka 15 miljoner kronor per år under 25 år. Den upphandling som nu ska genomföras öppnar även för andra anbudsgivare.


Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *