Carina Wutzler
Carina Wutzler vill se en översyn. Foto: Lars Strandberg.

Gnissel i skånskt kommunförbund

I Skåne pyr missnöjet med kommunernas intresseorganisation. Staffanstorp överväger att lämna Kommunförbundet Skåne och det skulle i så fall bland annat innebära upphandling på egen hand.

Kommunförbundet Skåne är intresseorganisation för 33 skånska kommuner. I uppdraget ingår att bland annat föra medlemmarnas talan, driva gemensamma projekt samt att sluta ramavtal.

Fast det finns missnöje med hur förbundet arbetar. I Staffanstorp anses att medlemskapet inte ge valuta för avgiften som motsvarar 0,4 promille av kommunens intäkter. För Staffanstorp handlar det om runt en halv miljon kronor per år.

Enligt uppgift till Sydsvenskan är även Burlöv, Kävlinge, Lomma och Vellinge kritiska till utvecklingen inom Kommunförbundet Skåne. Vellinge har beslutat att söka brett stöd för en översyn av förbundets roll och uppdrag.

– Vi vill tydliggöra att det finns ett behov av ett kommunförbund i Skåne, men idag är det inte optimalt, säger Carina Wutzler, moderat kommunstyrelseordförande i Vellinge, till tidningen.

I den konsekvensbeskrivning som förbundsledningen skickat till ”utbrytarna” i Staffanstorp poängteras besparingspotentialen i samordnade upphandlingar. Det slås fast att kommunen ingår i en mängd pågående upphandlingar, samverkansavtal med mera.

De samordnade upphandlingar som förbundet genomför behöver Staffanstorp, vid ett utträde, genomföra på egen hand. Det handlar om allt från vård och omsorg samt individ- och familjeomsorg till posttjänster, fast och mobil telefoni samt pensionsadministration.

Sammantaget omsätter Kommunförbundet Skånes upphandlingar två miljarder kronor årligen.

Om Staffanstorps kommun väljer att lämna samarbetet kan ett utträde ske tidigast från ingången av år 2021.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *