Ardalan Shekarabi
Ardalan Shekarabi gör upphandlingsproppen offentlig. Foto: Bo Nordlin.

FÖRST PÅ INKÖPSRÅDET

Äntligen! Propositionen är offentlig

Regeringen har hållit alla som är intresserade av upphandling i spänning under nästan en hel vecka. Nu är den kompletta upphandlingspropositionen äntligen offentlig.

Vid regeringssammanträdet i onsdags i förra veckan fattades beslut om propositionen Nytt regelverk om upphandling. Den stora nyheten är möjligheten att ställa krav på villkor enligt kollektivavtal:

– Vi ska inte premiera de företag som ger dåliga villkor till sina anställda. I Sverige ska svenska villkor gälla, sa civilminister Ardalan Shekarabi.

Frånsett regeringens pressmeddelande har det varit tyst, mycket tyst, kring propositionen alltsedan regeringssammanträdet. Den som velat fördjupa sig i alla detaljer kring nyheter såsom förbättrad möjlighet till förhandling, bestämmelser om reserverade kontrakt samt undantag för intern upphandling mellan myndigheter har tvingats gå i väntans tider.

Idag publiceras så äntligen propositionen – och du kan läsa den här. Anledningen till dröjsmålet lär vara att det tagit tid att trycka det digra dokumentet – som är mandatperiodens största lagstiftningsarbete.

Propositionen spänner, inklusive bilagor, över inte färre än cirka 3000 sidor. Här presenterar vi nyheterna i korthet.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *