Dan Sjöblom
Dan Sjöblom ändrar strategi. Foto: Håkan Flank.

Svårt att bevisa kommunal konkurrens

Det saknas inte exempel på kommunalt drivna gym, konferensanläggningar och plantskolor. Ändå har Konkurrensverket haft svårt att vinna målen där det offentliga konkurrerat med privata entreprenörer.

Kommentus metodhandboken

Offentliga aktörer får inte driva säljverksamhet på ett sådant sätt att konkurrensen på marknaden förstörs. För drygt sex år sedan kom ett tillägg i konkurrenslagen som skulle komma tillrätta med konkurrensbegränande offentlig säljverksamhet.

Konkurrensverket har med den lagändringen i ryggen drivit ett halvdussin processer mot offentliga aktörer som bedömts konkurrera med privata företag.

I en färsk rapport konstaterar verket dock att det har varit svårt att få domstolarnas gehör. Trots 25 000 satsade timmar har Marknadsdomstolen, som är högsta instans i denna typ av mål, underkänt Konkurrensverkets talan i flera mål.

Till de vunna målen hör det mot Räddningstjänsten Dala-Mitt. Detta kommunalförbund ville inte ge Stanley Security tillgång till en övningsplats, vilket innebar att företaget inte kunde konkurrera i MSB:s upphandling.

I fallet Strömstads Badanstalt ansåg Marknadsdomstolen däremot att det som presenterats inte var tillräckligt för att kunna bedöma om att konkurrensen på gymverksamheten hade snedvridits eller hämmats.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom lovar att även framöver prioritera denna typ av ärenden. Målet är att bidra till en tydlig rättspraxis om den konfliktyta som lätt uppstår när det offentliga konkurrerar med marknadsaktörer:

– Samtidigt måste vi förhålla oss till de beviskrav som utvecklats i domstolarna.

Rent praktiskt kommer Konkurrensverket nu att välja bort ärenden där den offentliga aktören har en mycket låg marknadsandel. Samma sak i de fall där åtgärder vidtas frivilligt för att komma till rätta med konkurrensproblemet.

Även exempelvis Företagarna anser att osund konkurrens från kommuner är ett problem för små företag.

Kommentus metodhandboken

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *