Falck ambulans
Ambulansjätten Falck får böta. Foto: Niclas Jessen.

Storböter för att ha hindrat konkurrent

Falcks smutskastningskampanj efter en förlorad upphandling i Danmark kostar företaget enorma belopp. Skadestånd och böter uppgår till över en kvarts miljard kronor.

Falck har missbrukat sin dominerande ställning på marknaden för ambulanstjänster i Danmark. När företaget förlorade Region Syddanmarks upphandling startade man en bitter kampanj mot vinnaren Bios.

För detta missgrepp döms Falck till företagsbot på motsvarande mer än 40 miljoner kronor. Det är det hittills största bötesbeloppet som har utfärdats för brott mot den danska konkurrenslagen.

Niels Dengsø Kjærsgaard är åklagare vid SØIK, Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet. Han är nöjd med domen från Københavns Byret:

– Det är djupt skadligt när ett företag missbrukar sin dominerande ställning på en marknad.

Kampanjen är dyr för Falck. Redan tidigare har bolaget gjort en överenskommelse med ägarna till upphandlingsvinnaren Bios, som gick i konkurs, samt Region Syddanmark om att ersätta dem med motsvarande cirka 220 miljoner kronor.

Jacob Schaumburg-Müller, näst högste chef vid Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, konstaterar att när man som Falck är dominerande på en marknad inte får hindra konkurrensen.

– Falck bröt mot denna skyldighet genom att arbeta med en strategi som var avsedd att skada konkurrenten, säger han.

Bötesbeloppet kunde ha blivit större. Domstolen tog hänsyn till överenskommelsen med Bios ägare och det faktum att Falck samarbetat med SØIK under processen.

Jakob Riis, vd för Falck, accepterar böterna:

– Som företag har vi betalat dyrt för en händelse som ligger tillbaka i tiden och som aldrig borde ha hänt.

Kommentatorerna ansvarar för sina egna inlägg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *